HIRDETÉS

Változások az egészségügyi ellátásban - az orvosok elégedetlenek

hirek.sk 2017. október 11., 18:36
POZSONY. Változik az egészségügyi ellátásról szóló törvény, a módosítást a parlament már jóvá hagyta. A törvénymódosítás a körzeti orvosok rendelési idejét is meghatározza, és szigorodnak a büntetések a jogtalan illetékekért is.

Az orvosoknak heti 35 órát kell rendelniük

A körzeti orvosoknak hetente legalább 35 órát kell rendelniük a törvénymódosítás értelmében, hetente kétszer kötelezően 15.00 óráig fognak rendelni.

Az egészségügyi minisztérium szigorítja a büntetéseket az orvosok által jogtalanul kiszabott illetékekért is. Aki bármilyen feltételt szab az orvosok közül a vizsgálatra történő berendeléshez, amelyet teljes egészében térít az egészségbiztosítás, annak 16.596 euróig terjedő büntetést szabhatnak ki.

A változások az orvosok tudta nélkül zajlottak

Az orvosok nem értenek egyet a meghosszabbított rendelési idővel. Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta, az orvosok közössége nagyon negatívan értékeli ezt a lépést.

„A hasonló jellegű változások által nem fejlődik majd az elsődleges szféra, és végeredményben nem növelik az orvosi ellátás elérhetőségét” – tette hozzá Kollár.

Kollár szerint az egészségügyi ellátásról szóló törvény változásait az orvosok tudta nélkül készítették elő, a változások rontanak az orvosok munkakörülményein, de nem kínálnak megfelelő pótlékokat az egészségügyi biztosítók részéről.

„A regionális különbségek és azok a feltételek, amelyek között dolgoznak, nem teszik lehetővé, hogy az orvosok 35 órát rendeljenek hetente” – figyelmeztetett a kamara elnöke.

A bővítés felszámoló jellegű

A körzeti orvosok rendelési idejének bővítésével nem ért egyet a Magánorvosok Szövetsége (ASL) sem. A szövetség két síkon érzékeli a törvénymódosítást.

A szövetség üdvözli a honatyák azon javaslatát, hogy az orvosi ügyelet idejét rövidítsék le 22.00-ig, de egyúttal figyelmeztet a rendelési idő kiterjesztésének felszámoló jellegére.

„Felszámoló jelleggel bír a heti 35 órás rendelési idő, miközben nincs lehetőség a beteg otthoni meglátogatására, és nincs elegendő idő az egészségügyi dokumentáció vezetésére. Ha az orvosnak nyolc órából kötelezően hetet rendelnie kell, nincs lehetősége egyéb tevékenységek elvégzésére, amelyek a rendelő működése és az elérhető egészségügyi ellátás szempontjából feltétlenül szükségesek. Nem marad idő a továbbképzésre sem, amely minden orvos kötelessége” – állapította meg az ASL elnöke, Marián Šóth.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS