Választási tudnivalók: Szlovákiában szombaton szavazunk

hirek.sk | TASR 2019. május 23., 10:07

Szerda éjfélig tartott a választási kampány, mától egészen szombat 22 óráig tilos bármiféle kampányjellegű tevékenység. A jelöltekről semmilyen pozitív vagy negatív információt nem lehet közreadni.

EP-választás 2019. május 23-26. Fotó: archívum

Szlovákiában május 25-én, szombaton reggel 7:00 órától este 22:00 óráig lehet szavazni az Európai Parlamentbe jelölt személyekről a 31 induló párt és politikai tömörülés listáján.

A választók a listán legfeljebb két személyt karikázhatnak is, a prefrenciaszavazatok így akár befolyásolhatják azt is, hogy kik juthatnak be képviselőként az EP-be. A bejutási küszöb 5 százalék. Csak akkor érvényes a szavazat, ha a szavazólapot a hivatalos borítékba helyezve dobják be az urnába, a puszta szavazólapot a választási bizottság nem veszi figyelembe.

Szlovákiában 14 képviselőt választanak, de amíg meg nem történik a brexit (Nagy-Britannia tényleges távozása az EU-ból), addig csak 13 szlovákiai képviselő foglalhat helyet az EP-ben. Az új képviselők megbízatási ideje 5 évre szól. A végeredményt csak az összes tagállamban megtartott szavazás után lehet nyilvánosságra hozni. Ez az időpont május 26-a, 23:00 óra. Ekkor zárulnak a szavazóhelyiségek Olaszországban.

0 HOZZÁSZÓLÁS