Vádemelési javaslat gyilkosság megrendelése ügyében

hirek.sk | TASR 2018. december 06., 13:42

Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében lezárták a nyomozást. A megbízott nyomozó vádemelést javasolt az egyik gyanúsított, Pavol Rusko volt gazdasági miniszter és a Markíza televízió volt igazgatója ellen.

Pavol Rusko és Sylvia Volzová Fotó: archívum
„A rendőrnyomozó javasolta a vádemelést Pavol Rusko ellen egy gyilkosság megrendelése ügyében. A további lépésekről a felügyelő ügyész dönt. Ha jóváhagyja a javaslatot, megkezdődik a per. Ez egy újabb ügy, amelyben a precíz rendőrségi munka eredményhez vezetett” – áll a rendőrség Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben.

„Szerdán (12.5.) a nyomozó négy személy ellen indítványozott vádemelést a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen. A további lépésekről a felügyelő ügyész dönt” – reagált a szlovák sajtóiroda megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya. Az ügyet eddig Michal Šúrek, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze felügyelte, aki már november második felében arról tájékoztatott, hogy a nyomozást lezárták.

Marek Para, Pavol Rusko ügyvédje a TASR hírügynökségnek csütörtökön elmondta: az álláspontjuk szerint a nyomozó az eljárási hibák és a bizonyítási eljárás szabálytalanságai dacára tett vádemelési javaslatot azzal a céllal, hogy az ügyészségre és a bíróságra hárítsa a felelősséget. „Ha az ügyész ennek ellenére is vádat emel, és nem egészíti ki a nyomozást, ügyfelemmel bővebben is nyilatkozni fogunk” – tette hozzá az ügyvéd. A vádemelési javaslatról a Sme napilap tájékoztatott csütörtökön.

Pavol Rusko volt gazdasági minisztert azzal gyanúsítják, hogy 1997-ben megrendelte akkori üzlettársa, Silvia Volzová meggyilkolását. A gyilkosság előkészítésében a gyanú szerint részt vettek a szlovák alvilág olyan hírhedt alakjai is, mint Róbert "Kýbel" L., a Sýkora-klán vezére, Mikuláš Černák, a besztercebányai alvilág többszörös gyilkosságért jogerősen elítélt főnöke, illetve az utóbbi bűntársa, Miloš K. Pavol Rusko ellen vallott mások mellett Mikuláš Černák is. A Pozsonyi Kerületi Bíróság május elején elrendelte, hogy tilos külföldre utaznia, rendszeresen találkoznia kell a nevelőtisztjével és elektromos karperecet kell hordania. A TASR információi szerint Pavol Rusko rendszeresen felkeresi a nevelőtisztjét a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen.

Pavol Rusko ellen folyamatban van egy másik bírósági eljárás is a Markízával kapcsolatos váltók ügyében. A váltóügy másik vádlottja, Marian Kočner vállalkozó továbbra is letartóztatásban van. Az előzetes letartóztatás ellen emelt panaszáról a napokban dönt a Legfelsőbb Bíróság.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS