Vadászgép zuhant le Nyitra mellett - VIDEÓVAL

Hírek.sk 2019. szeptember 29., 08:23

Szombaton este, fél tíz táján a szlovák hadsereg MIG-29-es vadászgépe zuhant le Nyitra mellett. Assakürt (Nové Sady- Ceroviny) felett problémái adódtak a gépnek, majdt a pilóta a katapultálás előtt lakatlan terület felé manőverezte a gépet Menyhebédszalakusz (Podhorany) határába.

Fotó: facebook/PolíciaSR

A hírt a rendőrség közösségi oldala közölte, majd a TASR hírügynökség adott bővebb információt az esetről.

Peter Gajdoš védelmi miniszter a TASR hírügynökségnek elmondta, két vadászgép indult este 18.10-kor kötelező gyakorló repülésre, éles fegyverzettel. Később, 19.12-kor az egyik MIG-29-es Szliács (Sliač) repülőterén rendesen landolt, míg a másik gépet a rossz időjárási körülmények miatt Pozsony felé irányították.

A miniszter elmondása szerint ez utóbbi gép - egyelőre nem tudni miért - 21.30-kor csapódott a földbe Assakürt település határában, majd azonnal lángolni kezdett. A pilóta az ütközés előtt katapultált, később egy helyi lakos segítségével hívott mentők vitték ők kórházba. A vasárnap reggeli információk szerint nincs közvetlen életveszélyben.

Képgalériánk:
Fotó: facebook/PolíciaSR

„A pilóta legjobb tudása szerint irányította a gépet, amikor pedig végzetes problémát észlelt, a vadászgépet egy nem lakott terület fölé vezette, ahol nem okozott sem emberi, sem komolyabb anyagi kárt. A hadsereg egyik legtapasztaltabb vadászpilótája hidegvérrel, a lehető legjobban oldotta meg a gondot” - mondta Miroslav Lorinc, a hadsereg vezérkarának helyettes vezetője. Elmondta azt is, hogy a pilóta tapasztalt, 1200 óra repülőidővel rendelkezik, aki többféle gépen gyakorolt már, és ezen a típuson is 630 óra repülési idővel rendelkezik. 

A rendőrség közösségi oldalán olyan információt adott, hogy a baleset valószínűleg üzemanyaggondok miatt történt, de szó lehet egyéb meghibásodásról is. Gajdoš ezeket az információkat nem erősítette meg.

A baleset körülményeit tovább vizsgálják.

0 HOZZÁSZÓLÁS