2018. július 16., 12:44

Úszor mellett építenének aszfaltgyárat, a falu tiltakozik

Úszor és Somorja között aszfaltgyárat létesítene a D4R7 Construction vállalat, amely az R7-es gyorsforgalmi út és a D4-es autópálya építkezéséhez állítana elő aszfaltot.

aszfaltkevero.jpg
Fotó: MTI
Somorja városa és Úszor község elutasítja a tervezetet a lehetséges környezeti károk miatt, valamint arra hivatkozva, hogy a környéken több más aszfaltgyár is a cég rendelkezésére áll. Kifogásolják továbbá azt is, hogy az aszfalt melegítésére könnyű fűtőolajat használnának, ami szintén káros a környezetre.

Az ideiglenes aszfaltgyárban a D4-es Horvátjárfalu és Récse, valamint az R7-es Pozsony-Főrév  és Gelle közötti szakaszához állítanák elő az aszfaltot. A cég tájékoztatása szerint az aszfaltgyár megközelítőleg két évig működne, és évente összesen 400 000 tonna aszfaltot állítana elő. A gyár kiépítésének költségeit előzetesen három millió euróra becsülik.

A D4R7 Construction állásfoglalása szerint az aszfaltgyár az R7-es tervezett somorjai kereszteződésénél létesülne, pontosabban ott, ahol a Somorját Szenccel összekötő, II/503 jelzésű út találkozna a gyorsforgalmi úttal. A kijelölt helyszín a közvetlen közelsége miatt ideális az R7-es építése szempontjából – mutat rá a cég. Az aszfaltgyár még idén megkezdené a működését. Az építkezés befejeztével a létesítményt felszámolnák, a területet kitisztítanák és sort kerítenének a talaj helyreállítására is.

A környék lakosai ugyanakkor tiltakoznak az aszfaltgyár létesítése ellen. A törvény értelmében a nyilvános tárgyalás kötelező eleme kell hogy legyen az elbírálási folyamatnak. Erre hétfőn (7.9.) került sor a somorjai kultúrházban, ahol Somorja, Úszor, Vörösmajor és más környékbeli települések lakói gyűltek össze. A megbeszélés jegyzőkönyvét továbbították a környezetvédelmi minisztériumnak. A tárca hivatott dönteni az aszfaltgyár építésének engedélyezéséről.

Somorja vezetése már áprilisban kiadott egy elutasító állásfoglalást arra hivatkozva, hogy a környéken több más aszfaltgyár is működik, amelyek képesek megfelelő mennyiségű aszfalttal ellátni az R7-es gyorsforgalmi út építkezését. A lakosok a légszennyezéstől, a forgalmi helyzet romlásától, valamint a talajvíz szennyezésétől is tartanak. Az aszfaltgyár a csallóközi vízvédelmi területen, valamint a csölösztői II. védelmi fokozatú természetes gyógyvízforrások területén létesülne.

A cég rámutatott, hogy a legközelebbi lakott településrész 600 méterre, Úszor keleti széle 850 méterre, Somorja legközelebbi házai pedig 1250 méterre feküdnének a tervezett aszfaltgyártól. A környezeti hatásokkal kapcsolatban a vállalat leszögezte, hogy be fogják tartani az érvényes jogszabályokat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.