Uniós támogatást kapott Érsekújvár

hirek.sk | TASR 2018. május 26., 12:06

Érsekújvár városa egy új, interaktív, tematikus parkot fog létesíteni a Nyitra folyó partján, a Nábrežie lakótelepen. A park játékos formában fogja megjeleníteni Érsekújvár történelmét, és részei lesznek a várost szimbolizáló bástyák is.

Fotó: Érsekújvár honlapja

Az új park a „CULTPLAY – Interaktív tematikus parkok létesítése és a kulturális örökség innovatív felhasználása” projekt keretében valósul meg. A projekt fő partnere Érsekújvár városa, de kilenc további partner is csatlakozott Szlovákiából és Magyarországról. A város az INTERREG V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország Együttműködési Program keretében vissza nem térítendő, uniós támogatást kapott a megvalósításhoz. A projekt összköltsége 2 442 543 euró, ehhez Érsekújvár 399 654 euróval járul hozzá – tájékoztatott a város vezetése pénteken.

A projekt szlovákia partnerei Érsekúváron kívül Komárom , Ógyalla , Gúta, Vágsellye  és Szőgyén , a magyarországi partnerek Komárom, Tata, Oroszlány és Kisbér.
A projekt célja, hogy vonzóbbá tegyék a látogatók számára a határ menti régiókat új, integrált turisztikai térségek létesítése, illetve a partnervárosok és -települések közös történelmen alapuló kulturális örökség népszerűsítése által. Erősíti továbbá a határon átnyúló együttműködést is, az egyes tematikus parkok látogatóinak pedig bemutatja a partnertelepülések látványosságait.

A projekt várt eredménye a szomszédos régiók közötti turizmus fellendülése. A CULTPLAY tematikus parkok elsősorban játszóterekként fognak szolgálni. Az egyes partnertelepülések látványosságairól szóló információk egy internetes alkalmazás segítségével lesznek elérhetők három nyelven – szlovákul, magyarul és angolul. Mindegyik park a látogatók figyelmébe fog ajánlani egy másik parkot, átcsábítva a látogatókat a Duna egyik oldaláról a másikra. Az előzetes terv szerint fokozatosan minden partnertelepülésen felépítenek egy játszóteret, a projektet a jövő év végéig zárnák le.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS