HIRDETÉS

Uniós találkozót tartanak a kettős termékminőségről Pozsonyban

hirek.sk 2017. október 12., 20:11
POZSONY. Egyforma termékminőséget mindenkinek a címe annak a pozsonyi találkozónak, amit szlovák kezdeményezésre a kettős termékminőség gyakorlatának a megszűntetéséért tartanak a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével pénteken.

A kettős termékminőség - egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - azután vált jelentős politikai témává az unióban, hogy a szlovák agrártárca, egy élelmiszertermékeken végzett összehasonlító vizsgálat eredményére hivatkozva, felhívta rá a figyelmet. A szlovák vizsgálat eredményeit később tíz országban, köztük Magyarországon és Csehországban végzett hasonló elemzés is megerősítette, s az is bebizonyosodott, hogy a kettős minőség gyakorlata az élelmiszereken kívül más szegmensben, például drogériai termékeknél is nyomon követhető.

A kettős minőség megszüntetéséről szélesebb körben a visegrádi négyek kormányfőinek márciusban, Varsóban tartott csúcstalálkozóján is szó volt. Ott Robert Fico sértőnek és elfogadhatatlannak, ugyanakkor egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette a kettős minőséget, egyúttal a helyzet sürgős megvizsgálására szólította fel az EU illetékes szerveit, kilátásba helyezve, hogy amennyiben az uniós szervek nem tanúsítanak "tisztességes" hozzáállást, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indít.

Később, júliusban a szlovák kormányfő, aki tétlenséggel vádolta meg az Európai Bizottságot, kijelentette: amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettős minőség megszűntetésére, Szlovákia nyomásgyakorlásként már ősztől ideiglenes, egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minőségű belföldi élelmiszerek használatát engedélyezik.

A pénteki pozsonyi találkozó ötlete szeptemberben a szlovák és a cseh kormány együttes ülésén fogalmazódott meg azután, hogy a kettős minőség megszüntetésében érdemi előrelépés alig történt.

A mostani találkozóról Robert Fico a napokban azt mondta: azt várja, sikerül nyomást gyakorolni az illetékes uniós szervekre azért, hogy konkrét megoldás szülessen.

A kettős termékminőségről tartott találkozó a pozsonyi várban lesz, és a visegrádi négyek kormányfőinek sajtótájékoztatójával végződik, a tervek szerint kora délután.
 

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS