2018. december 1., 09:55

Ukrán vendégmunkásokat hívnak vezetni Pozsonyba

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat jelenleg 1441 sofőrt alkalmaz a fővárosi tömegközlekedésben, de legalább további 50-re lenne szükség az optimális létszám eléréséhez.

tömegközlekedés Pozsony
Fotó: TASR

A vállalat közlése szerint jelenleg 890 autóbuszsofőr, 288 villamosvezető és 263 trolibuszsofőr tevékenykedik a pozsonyi közlekedésben, de továbbiakra lenne szükség. Ezért a közlekedési vállalat tervei szerint a jelenleg a vállalatnál dolgozó 40 ukrajnai sofőr mellé további 40-et szeretnének alkalmazni. "A 40 Ukrajnából származó sofőr alkalmazásához szükséges jogi és munkaügyi formalitások jelenleg zajlanak, a jövő év első negyedévében tudnának munkába állni" - közölte a Pozsonyi Közlekedési Vállalat szóvivője, Adriana Volfová.

Az év első 11 hónapja során 9 szerb és 2 orosz állampolgárságú személy kérte felvételét a pozsonyi vállalathoz. Az ő esetükben egyszerűbb volt az alkalmazotti munkaviszony intézése, mivel vagy határon túli szlovákként jelentkeztek, vagy rendelkeztek állandó lakhellyel Szlovákia területén. December 1-jével 77 külföldi dolgozik a tömegközlekedési vállalatnál: 40 ukrán, 19 szerb, 2 orosz, 1 marokkói, továbbá 11 cseh, 2 román, valamint egy-egy lengyel és magyar állampolgárságú sofőr vesz részt a pozsonyi tömegközlekedésben.

A tömegközlekedési vállalat már régóta küzd sofőrhiánnyal, de a többszöri felhívás sem ért el eredményt, keveseket érdekel a pozsonyi munkalehetőség. Ezért kezdtek el Ukrajnából alkalmazni munkaerőt - mondta el még a nyár folyamán Marián Áč, a vállalat központi igazgatóságának igazgatója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.