HIRDETÉS

Újratárgyalnák az állampolgársági törvény módosítását

2011. február 10., 16:35
POZSONY. Kormányjavaslataként kerülhet újra a parlament elé az a két, állampolgársági törvénnyel kapcsolatos képviselői indítvány, amelyeket csütörtökön elutasított a törvényhozás.
"Az alapkérdés az, milyen törvényt tudunk készíteni, amely válasz egy másik országban elfogadott törvényre. A jogszabálynak kompromisszumosnak kell lennie, arról nincs vita" - fejtette ki Iveta Radièová szlovák miniszterelnök a koalíciós tanács csütörtöki rendkívüli ülése után.
Radicová szerint a helyzet egyetlen értelmes megoldása az lenne, ha sikerülne ebben a kérdésben kétoldalú megállapodást kötni Magyarországgal. A magyar miniszterelnök legutóbbi, pozsonyi látogatásakor a felek megállapodtak abban, hogy tárgyalásokat kezdenek a megállapodás megkötésének lehetőségéről.
Egyelőre nem tudni, hogy az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos kormányjavaslatokat mikor vitathatja meg a parlament. Radièová azt mondta: az indítványokat nem gyorsított eljárással, hanem rendes eljárásban, a szükséges egyeztetéseket betartva terjesztik majd a törvényhozás elé.
Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke korábban az mondta: amíg nem rendeződik a az állampolgársági törvénynyel kapcsolatos helyzet,  pártja nem szavazza meg a koalíciós törvényjavaslatokat a parlamentben.
A Robert Fico vezette ellenzéki Smer-SD jelezte:  hajlandó enyhíteni a szlovák állampolgársági törvény szigorán, holott tavaly a Fico-kormány javaslatára szavazták meg a képviselők, hogy szűnjön meg a más országban állampolgárságot nyerők szlovák állampolgársága.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS