HIRDETÉS

Újra a Legfelsőbb Bíróság elé kerül Babiš ügynöklistás keresete

hirek.sk 2018. március 07., 12:47
POZSONY. Újra a szlovák Legfelsőbb Bíróság elé kerül Andrej Babiš keresete a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézet ellen; az évek óta húzódó és sok bíróságot megjárt jogi eljárással a szlovák származású cseh kormányfő azt akarja elérni, hogy a neve lekerüljön az intézmény ügynöklistájáról.

Az eljárás legújabb fejleményéről a cseh politikust képviselő ügyvédi iroda közlésére hivatkozva a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be szerdán.   

Babiš eszerint fellebbezést nyújtott be a pozsonyi kerületi bíróság döntése ellen, amellyel a testület februárban elutasította a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) elleni keresetét, így az ügy, így ismét a szlovák Legfelsőbb Bíróság elé kerül.   

A szlovák Legfelsőbb Bíróság korábban egyszer már igazat adott Andrej Babišnak. Az ügyvédi iroda szerint a Legfelsőbb Bíróság eltérő véleményt képvisel a Nemzeti Emlékezet Intézetének "passzív legitimációjáról", mint a szlovák Alkotmánybíróság, amely korábbi döntésével az ÚPN számára kedvező döntést hozott.   

Az Andrej Babiš és az ÚPN között 2012-ben kezdődött peres eljárás előzménye, hogy az 1939 és 1989 közötti önkényuralmi rendszerek bűntetteinek dokumentációját és nyilvánosságra hozatalát végző intézmény közzétette az egykori Állambiztonság (ŠtB) egy olyan listáját is, amelyen Andrej Babiš a szervezet ügynökeként szerepelt. A szlovák származású cseh politikus személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az ŠtB listáin.

Az ügyben először a pozsonyi járási, majd kerületi bíróság hozott döntést, majd a fellebbezések és panaszok nyomán az ügy a Legfelsőbb Bíróság, aztán az Alkotmánybírósághoz is eljutott. Az utóbbi tavaly októberben - eljárási hibákra, jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva - semmisnek mondta ki az előző ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz, amely az idén februárban elutasította Andrej Babiš panaszát, aki most ez ellen fellebbezett.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS