2019. október 9., 10:40

Újabb repülőket vásárol a belügyminisztérium, csak azt nem tudni, mire

Az aktuális parlamenti ciklusban már 82 millió eurót költött repülőgépekre a belügyi szaktárca, a gyűjtemény pedig most még tovább gazdagodik.

Cessna
Fotó: www.cav-systems.com

A Sme napilap információi szerint a minisztérium most három, egymotoros kisrepülőgépet vásárol, az aktuális közbeszerzéseket tartalmazó közlöny adatai alapján mintegy 528 ezer euró értékben.

A minisztérium szóvivője, Petar Lazarov közlése szerint a repülőgépeket különleges rendőrségi akciók során fogják majd bevetni.

Hogy ezek mit jelentenek pontosan, arra a belügyi szóvivő nem tért ki nyilatkozatában, mondván, taktikai, biztonsági okok miatt nem közölhet részleteket.

Igazság szerint azt sem tudni, milyen repülőgépekről is van szó. Annyi biztos csak, hogy egymotoros, kettő- vagy négyüléses gépek lesznek, és mindhárom példány ugyanabból a típusból kerül majd ki. A napilap szerint a Cessna 182, illetve Zlín-Z-242 L géptípus felel meg a fenti paramétereknek.

Az ilyen kisgépeket egyébként általában határvédelemre, felderítésre használják a hatóságok. Robert Kaliňák minisztersége idején egy-egy ilyen kisgép például Gibraltáron "teljesített szolgálatot", ahol a helyi hatóságok munkáját segítették a szlovák rendőrök.

Saková tárcájának mostanában meggyűlt a baja a légi járművekkel. Egy két évvel ezelőtti helikopter-tendert még mindig nem sikerült lezárniuk, hiszen nem tudnak megegyezni a beszállítókkal. Bár a keretszerződések készen vannak, az olasz Leonardo vállalat 23 hónapos szállítási határidejét nem fogadta el a minisztérium, a cég pedig a tárca 8 hónapos kívánalmát nem bírta teljesíteni. Lazarov közlése szerint az is elképzelhető, hogy újra kiírják a pályázatokat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.