2013. szeptember 2., 12:20

Újabb formanyomtatványokat kétnyelvűsített a Pro Civis

POZSONY. Újabb kétnyelvű formanyomtatványokat juttat el a napokban az önkormányzatokhoz a Pro Civis polgári társulás.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében és a jogszabályhoz kiadott kormányrendelet alapján a Pro Civis polgári társulás fordítói újabb formanyomtatványokat kétnyelvűsítettek. Az eddig csak államnyelven használt dokumentumokat magyar nyelvű szöveggel egészítették ki – tájékoztatta portálunkat Õry Péter, a Pro Civis PT elnöke.

A lakhelynyilvántartás a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozó feladatrendszer, amelyet a községi, illetve városi hivatalok illetékes osztályai végeznek. Ennek megfelelően azokon a településeken, ahol a magyarok aránya meghaladja a húsz százalékot, a nyilvántartással kapcsolatos formanyomtatványokat kétnyelvűsített változatban lehet használni, s a polgár dolga eldönteni, hogy szlovákul vagy magyarul tölti-e ki azokat – magyarázta Õry.

Az új kétnyelvűsített formanyomtatványokat az eddig is használt méretben, formában és minőségben a Pro Civis PT kinyomtatta, és a napokban postai küldeményként eljuttatja arra az 512 településre, amely a kormányrendelet értelmében a polgárok kezdeményezésére köteles a dokumentumok kiállítására és használatára az adott kisebbség - esetünkben a magyar - nyelvén. A városi rangú települések 100-100 darabot kaptak a négy formanyomtatvány-fajtából, míg a falvakra mindegyikből 30-30 darabot kézbesítenek. A nyomtatványokat ingyen kapják és használhatják a városi, illetve a községi hivatalok.

„A Pro Civis polgári társulás bízik abban, hogy az önkormányzatok használni fogják a formanyomtatványokat, hiszen a lakhelynyilvántartás kétnyelvűsítése szinte közvetlenül sugallhatja és erősítheti a helyi őshonos kisebbséghez tartozó polgárok otthonérzését” – közölte Õry Péter.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.