2016. március 10., 18:36

Újabb bizonyítékok utalnak Boris Kollár maffia-kapcsolataira

POZSONY. A Mi családunk pártot a parlamentbe bejuttató Boris Kollárról egyre több olyan hír derül ki, hogy köze volt az alvilági körökhöz. Legújabban két fénykép jelent meg, amelyeken az újdonsült pártelnök és honatya a hírhedt pozsonyi Juraj Ondrejèákékkal, azaz a Pio-bűnbanda tagjaival és további maffialistákon szereplő két személlyel látható.
201603101349490.boris-kollar-mafiani-.jpg

Valószínűleg régebbi fotókról van szó, az azonban nem egyértelmű, hogy milyen időszakból származnak. Valaki a Pravda napilap és további lapok elektronikus postájába küldte azokat.

2011-ben játszódott le a kommandósok sajátos bevetése: helikopterről ereszkedtek le Pio Pozsony Lamaè városrészében található házához. Erre Daniel Lipšic belügyminiszterkedése idején került sor. „Az egyik legveszélyesebb csoportról volt szó, amely felfegyverkezve, védőmellényekben, páncélos limuzinokban közlekedett Pozsony utcáin" – jellemezte akkoriban Lipšic Pioékat.

„Nem zavarja Daniel Lipšicet az a 6 kg heroin, ami sokatmondó a „legnagyobb fogásának“ számító Juraj Ondrejèák alias Pio, Matej Šalaga és a tisztelt Boris Kollár képviselő úr közös vakáción készült fotóján?“ – kérdezte az ismeretlen informátor.

A banda tagjait 19-féle bűncselekménnyel, azok között zsarolással, drog- és fegyverkereskedelemmel, valamint bűnszövetkezet létrehozásával vádolták meg.  

A Sme napilap e héten két olyan dokumentumot tett közzé, amelyek Kollár nevét összekötik az alvilággal. Ezek még az Alkotmány- és Demokrácia Védelmét Szolgáló Hivatal 1990-ból származó bejegyzései. Az egyik dokumentum rámutat, hogy a pozsonyi alvilág egykori főnöke, Peter Steinhübel 6 kg heroin határon történő átvitelére többek között Kollárt is felhasználta. Az újdonsült honatya azonban hazugnak nevezte a vonatkozó anyagokat. Szerdán leszögezte: efféle tevékenységet sosem végzett, semmi köze az egészhez. A dokumentumok állítása szerint arra szolgálnak, hogy ne tudja majd támogatni a Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke által megalakítandó kormányt.

Kollár: Ondrejèákkal véletlenül futottunk össze Kubában

Kollár a nap folyamán reagált az újabb személyével kapcsolatos sajtóban megjelent állításokra, s a Pravda által közölt képre.

A sajtónak egy ismeretlen fényképész által küldött fényképek a véletlen műve, mint ahogy a találkozás és véletlen volt - nyilatkozta a Család vagyunk - Boris Kollár vezetője az állítólagos 2006-os kubai találkozást ábrázoló fényképek kapcsán, melyeken Kollár a büntetett előéletű Juraj Ondrejèák alias Pio, és a csoport további tagjának társaságában látható.

Ondrejèákot Daniel Lipšic, egykori belügyminiszter, jelenleg az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) - Új Többség (NOVA) koalíció képviselője utasítására bűnözői csoportok irányítása, tiltott fegyverviselés és idegen tárgyak ellen elkövetett bűncselekmények miatt tartóztatták le, majd 2014-ben 16 év börtönre ítélték.

"Nos, valaki lefényképezett. Kubában voltam a barátnőmmel, s ők a csoportjukkal szintén. Összefutottunk. Rajecký urat, aki a barátjuk,  már évek óta ismerem. 25 éve vagyok vállalkozó Szlovákiában, ez alatt az idő alatt több tízezer emberrel találkoztam. Nem kell rejtőzködnöm, sem bűnösnek érezni magam, vagy szégyenkeznem. Naponta sok emberrel fényképezkedem" - magyarázkodott Kollár.

Elismeri, az Ondrejèákkal való kubai találkozás "jókora" véletlen volt, de teljesen normális dolognak tartja. Azt is bevallotta, ismeri Ondrejèákot, de nem tartja barátjának. "Fényképezkedés volt, hát mi is lefényképezkedtünk. Fogalmam sem volt róla, hogy maffiavezér. Különben is, mindegy. Akárkivel lefényképezkedem" -  nyilatkozta.

Kollár végezetül néhány úgynevezett maffia-jegyzéket is bemutatott az újságíróknak, hangsúlyozva, hogy ő egyiken sincs rajta. "Ott található Boris Kollár neve? Nem. Tudják miért? Mert semmi közöm hozzájuk. Egyéb mondanivalóm nincs, nem szégyenkezem azért, ahogy éltem" - hangsúlyozta. Szavai szerint az egész ügy arra megy ki, hogy ne jöhessen létre egy jobboldali kormány. "Akkor csak segítsenek nekik, csinálják" - mondta felemelt hangon az újságíróknak.

A Kollárral ma informális találkozó keretében megbeszélést tartott Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke a fényképek kapcsán nem kíván véleményt nyilvánítani. "Nekem is van egy videóm, amin Koènerrel együtt vagyok látható, nem tudom, tudnak-e róla. Nem fogom kommentálni, én is csak egyszer láttam. A koalíciós tárgyalásokat én vezetem, s számomra ez a lényeg. Azok a személyek érdekelnek, akik mandátumot kaptak. Ne tegyünk úgy, mintha legalább 2 000 képviselőnk lenne. Mindössze 150 van, tehát csak ők érdekelnek. Számomra most az a legfontosabb, hogy felállítsunk egy tisztességes jobboldali kormányt" - jelentette ki, hogy elsődleges célja megdönteni a Robert Fico vezette kormányt.

Lipšic is  reagált a világhálón megjelent Kollár körüli történésekre. "A pénzügyi csoportok és oligarchák mindent megtesznek egy jobbközép kormány létrejötte ellen. Hihetetlen az utóbbi időben kialakult félelem és pánik, minden oldalról ezt hallom. A Boris Kollár ellehetetlenítésére irányuló kísérletek is ebből a műhelyből valók" - üzente.

Lipšic véleménye szerint egyáltalán nem Kollár lejáratásáról van szó, ha az lenne  a cél, már a választások előtt megtették volna. Ismételten kijelentette, a pánikot lehetséges belügyminiszteri kinevezése keltette, ha ugyanis megakadályoznák egy jobbközép kormány megalakulását, a belügyminiszteri posztot sem pályázhatná meg.

                
 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.