HIRDETÉS

Új receptet vezet be az Általános Egészségbiztosító

hirek.sk 2017. szeptember 13., 14:39
POZSONY. Hamarosan vonalkódos ún. eRecepttel váltja fel a hagyományos vényeket az Általános Egészségbiztosító. Annak lehetővé kell tennie az orvosok és patikák közti információcserét, valamint a páciens hatékonyabb és biztonságosabb gyógymódjának a biztosítását. A Szlovák Gyógyszerész-kamarával történt megállapodás alapján a VšZP ügyfelei októbertől nem fizetnek majd a csatlakozó gyógyszertárakban az eReceptért, eddig 17 centet fizettek.

A vonalkódos receptet az e-szolgáltatáshoz csatlakozó, egészségügyi ellátást nyújtó szubjektumok adhatják majd ki a pácienseknek. Jelenleg ez a szerződött felek egyharmadát jelenti, tehát 2400 ambuláns orvosról van szó – mondta el a legnagyobb szlovákiai egészségbiztosító vezetője, Miroslav Koèan, hozzátéve, a végső cél az, hogy az év végéig az érintett szubjektumok 70 százalékát bevonják az új rendszerbe. Az ügyfelek a csatlakozó orvosokat az eRecept – Ellenőrzés alatti gyógyítás (Lieèba pod kontrolou) matrica alapján azonosíthatják. Ebbe a projektbe eddig a gyógyszertárak közel 40 százaléka kapcsolódik be, ami alig ezer személyt jelent – tette hozzá a kamara elnöke, Ondrej Suke¾.

"Üdvözöljük a gyógyszerészkamara segítőkészségét, aminek köszönhetően ügyfeleinket majd ösztönzik az eRecept elnevezésű új elektronikus szolgáltatás bevezetésére, s októbertől a szolgáltatás anyagi haszna is érezhető lesz“ – mondta el Koèan. A patikák az elektronikus recept árát saját forrásaikból kompenzálják. A VšZP cserébe ezen patikák esetében majd szavatolja a futamidők hosszának és az adminisztrációnak a csökkentését, mert az elektronikus  forma a biztosítókban jelentős mértékben csökkenti a receptek feldolgozási és ellenőrzési idejét. Annak az a feltétele, hogy a patikának szerződésüket ki kell egészíteniük.

Az orvosok és patikák közti kölcsönös információcserének köszönhetően a csatlakozó orvosnak jobb áttekintése lesz a páciens által fogyasztott gyógyszerekről. Egyúttal ábrázolhatja az ügyfél eddigi gyógyszerhasználatát és az esetleges gyógyszer-interakciókat. "A SLeK régóta támogatja a különféle olyan tevékenységeket, amelyek megerősítik, javítják a páciens biztonságérzetét, a patikai ellátás minőségét és a gyógyszerészek szakmai minősítésének a kihasználását. Az adminisztratív tevékenység egyszerűbbé tétele a patikusoknak lehetővé teszi azt, hogy több figyelmet szenteljenek a pácienseknek" – tette hozzá Suke¾.

Az eRecept az elektronikus egészségügy részeként fokozatosan teljesen felváltaná a papír alapú receptet. Ez a szolgáltatás valamennyi egészségügyi ellátást nyújtó szubjektum  – ambuláns orvos, kórház és gyógyszertár számára elérhető lesz. Az eRecepthez történő hozzáférést már az információs rendszerek legnagyobb szállítói is lehetővé teszik, akiknek a szolgáltatásait az érintettek közel 90 százaléka kihasználja. A többi féllel további tárgyalásokat folytatnak.

Az eRecept tervezetét a VšZP ingyenesen vette át a magánkézben levő Dôvera egészségbiztosítótól, amely azt 2014 októberétől használja. "Azóta ügyfeleinknek kompenzáljuk a 17 centes ráfizetést. Eddig a biztosítottjainknak több mint negyed millió eurót fizettünk ki. Egy-egy elektronikus receptre csak egyetlen gyógyszert írhatunk fel, ám a szokványosra akár kétféle orvosság is felírható. Az orvosok által felírt receptek több mint felét elektronikus formában adják ki" – jegyezte meg a biztosító PR szakembere, Matej Štepianský.

0 HOZZÁSZÓLÁS