Új munkarend szerint működik vasárnaptól az Alkotmánybíróság

hirek.sk | TASR 2019. február 16., 12:56

Szombaton megszűnik a 13 tagú Alkotmánybíróság 9 tagjának mandátuma. Az Alkotmánybíróság ezért - a jelenlegi kritikus helyzetre reagálva - szerdán a bírói munkarend módosítását fogadta el, mely 2019. február 17-től lép érvénybe.

Fotó: TASR

A munkát egyelőre egy szenátus végzi majd, melynek elnöke Jana Baricová bírónő, tagjai pedig Miroslav Ďuriš, Jana Laššáková a Mojmír Mamojka bírók lesznek. Az új munkarend addig marad érvényben, amíg meg nem történik az új alkotmánybírók kiválasztása, valamint kinevezése, és az új tagokkal felálló Alkotmánybíróság nem fogadja el a következő munkarend-módosítást. A közzétett információk szerint február 16-val már nem osztanak ki újabb feladatokat annak a 9 bírónak, akinek lejárt a megbízatási ideje.

A parlament a csütörtöki ismételt szavazáson sem választotta meg az alkotmánybíró-jelölteket. A szavazáson 143 képviselő volt jelen, öten nem adták le a szavazólapot. A 138 leadott szavazólap közül 49 érvénytelen és 89 érvényes volt. Mivel senkit sem választottak meg, új szavazásra kerül sor.
Andrej Danko házelnök ezután bejelentette, hogy az alkotmánybíró-jelöltekről a márciusi parlamenti ülésen szavaznak újra a képviselők. Jelölteket március 5-ig, 16 óráig lehet javasolni.
A képviselőknek 18 jelöltet kellett volna megválasztaniuk, akik közül Andrej Kiska államfőnek kellett volna kineveznie a kilenc új alkotmánybírót. Utóbbiak ültek volna azok helyére, akiknek február 16-án jár le a mandátumuk.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS