HIRDETÉS

Új migránsútvonal van kialakulóban a Balkán-félszigeten

hirek.sk 2018. február 13., 15:34
BUDAPEST. Egyre több migráns jut át a török határon, pedig a helyi hatóságok elkötelezettek a feltartóztatásukban – mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

A kutató közölte, míg az unió és Törökország között megkötött megállapodás tavaly még sikeresen betöltötte a szerepét, mostanra már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Nem a török hatóságok hibája, hogy egyre többen jutnak át a határon, egyszerűen az embercsempészek kiismerték a rendszert – tette hozzá.

A tavalyi adatokból az is kitűnik, ahogy az olasz-líbiai ellenőrzés erősödött, és megnőtt a migrációs nyomás a spanyol és a görög határon. Kitért arra is, azért nem Magyarországon át vezet jelenleg az egyik legvonzóbb migrációs útvonal, mert áll a kerítés a déli határon.

Migránsokkal teli csónak borult fel a Marica görög-török határfolyón

Három bevándorló életét vesztette, és négy eltűnt kedden, amikor a nyolc embert szállító csónakjuk felborult a Marica török-görög határfolyón - jelentette a török katasztrófavédelem (AFAD). Az EFE spanyol hírügynökség ugyanakkor legkevesebb tíz eltűntről jelentett.    

Az északnyugat-törökországi Edirne tartományból indult csoport egyik tagjának sikerült elérnie a görög partot - közölte az AFAD. A török katasztrófavédelem szerint helyi lakosok kiáltásokat hallottak, s értesítették a csendőrséget. A mentőalakulatok eddig három holttestre bukkantak, köztük volt két gyermek is.    

Az AFAD folytatja a kutatást az eltűntek után, de a hideg idő, valamint a folyó erős sodrása gátolja a keresést.    

Az Európába irányuló migrációs hullámnak a 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi egyezménnyel és a balkáni útvonal lezárásával sikerült gátat szabni. A legtöbb ember a rövid, de veszélyes tengeri útvonalon érkezett a török partokról a görög égei-tengeri szigetekre.

Forrás: hirado.hu, M1
0 HOZZÁSZÓLÁS