Túladagolás lehet az aggodalom vége

hirek.sk 2016. február 14., 19:14
A megfázástól, influenzától tartva sokan kezdenek el különféle készítményeket vásárolni, ám ha nem figyelnek a sokszor azonos összetevőkre, túladagolás is lehet a vége.

A mértékletesség és kiegyensúlyozottság a lényeg, mint az élet minden területén - foglalta össze véleményét a vitaminpótlásról  Dr. Hankó Balázs a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze az M1 Kosár című műsorában, Somogyi-Kovács Anita dietetikus pedig úgy fogalmazott, nem érdemes hasraütésre elkezdeni szedni a vitaminkészítményeket.

Vitaminszedés előtt mindenképp kérjük ki a szakemberek véleményét és menjünk el vérvételre – tanácsolta. Ez azért ajánlott, mert a túlzott mennyiségű C-vitamin a vesebetegeknek, a túl sok A-vitamin elsősorban a kismamáknak lehet veszélyes.

A vesebetegeknek a D-vitaminnal is vigyázniuk kell, felszívódását gátolhatják bizonyos savlekötők, melyek még a magnézium szintet is túlzottan megnövelhetik. Több szempontot is figyelembe kell venni tehát, amikor a vitaminpótlásról gondolkodunk – hívta fel a figyelmet.

A C-vitaminból nagyjából 500 mg szívódik fel, ennél nincsen szüksége többre a szervezetnek – mondta a dietetikus. Kivéve, ha valaki dohányzik, a dohányosoknak minden elszívott cigaretta után 100-150 mg C-vitaminra van szükségük – tette hozzá.

A D-vitamin az újkor C-vitaminja; az aktív D vitaminhoz napfény kell, ami a téli hónapokra nem jellemző – magyarázta Hankó Balázs. A szakember szerint Magyarország lakosságának 95 százaléka D-vitamin-hiányos. Fontos kiemelni, hogy a D-vitamin felszívódásához megfelelő magnézium-ellátottság szükséges és a kettőt nem lehet egy időben bevenni – fűzte hozzá Somogyi-Kovács Anita.

A dietetikus a vitaminhiány jeleiről is beszélt. A súlyos C-vitaminhiány például fogínysorvadáshoz, fogínyvérzéshez vezethet. B-vitamin-hiányt a kevés gabona fogyasztása okozhat. A szénhidrátmentes diéta dekoncentráltságot, hangulatváltozásokat eredményez.

Manapság már nemcsak a gyógyszertárban, de szinte bármelyik közértben hozzá lehet vitaminokhoz jutni. A szakember szerint biztosabbra megyünk, ha a vitaminjainkat a gyógyszertárban szerezzük be.

Forrás: hirado.hu, M1
0 HOZZÁSZÓLÁS