2018. július 26., 16:41

Továbbra sincs egyezség a koalícióban a maximális nyugdíjkorhatárról

A kormánykoalícióban továbbra sincs egyezség arról, hogy hogyan oldják meg a maximális nyugdíjkorhatár kérdését. Ján Richter munkaügyi miniszter elmondta, hogy két lehetséges javaslat jön számításba.

nyugdíjas
Fotó: Pixabay

„A kérdés egyelőre még nyitva áll a politikai döntések előtt, a koalíciónak pedig foglalkoznia fog kelleni ezzel. Két javaslat van. A hídas kollégák egy másféle nyugdíjplafonról beszélnek, amelyet cseh modellnek neveznék, mert az nagyjából hasonlít rá. Ha az egyik javaslatot elfogadjuk, akkor a másiknak nem nagyon lesz értelme és megalapozottsága. Ezért van szükség arra, hogy rendet rakjunk ezekben, és hogy a politikai döntések megfeleljenek az egyik és a másik javaslat szempontjából is” – közölte csütörtökön Richter.

Jelenleg egy alkotmánytörvény-javaslat van a parlamentben, amely szerint a nyugdíjba vonulás éve maximum 64 év lehetne. Az első olvasat utáni szavazást azonban a parlament szeptemberi ülésére halasztották. A Smer-SD jelezte, hogy ha őszig nem születik egyezség az alkotmánytörvényről, akkor a párt egyszerű törvényként terjeszti elő a maximális nyugdíjkorhatárról szóló javaslatot.

A Smer-SD-n kívül az SNS is támogatja a nyugdíjplafon bevezetését. A témáról bizonyos feltételek mellett hajlandók tárgyalni egyes ellenzéki pártok is. A javaslatot ugyanakkor elutasítja az SaS, és a Most-Híd is kritikusan áll hozzá a kérdéshez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.