Törvénymódosítás: százeurós pénzbüntetés a vezetés közbeni telefonálásért

ma7 2019. január 05., 12:25

A közeljövőben több változásra is számíthatnak a gépjárművezetők és kerékpárosok, mivel a belügyminisztérium a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását tervezi. A szigorítások és nagyobb pénzbírságok azt a célt szolgálják, hogy tovább csökkenjen a halálos közúti balesetek száma. A tervezett módosításokról, melyek nyáron kerülhetnek a kormány elé, Denisa Saková belügyminiszter nyilatkozott a topky.sk-nak.

Fotó: TASR

A balesetek számának csökkentését célozza az a módosító javaslat is, hogy a mostani 50-ről 100 euróra emelnék a vezetés közbeni mobilhasználatért járó büntetést.

A miniszter szerint a kézben tartott mobiltelefon eltereli a figyelmet a vezetésről, aminek könnyen tragédia lehet a vége.

Fotó: A rendőrség felvétele

Ugyanez vonatkozik minden más audiovizuális eszközre is, amit vezetés közben kézben használnak.

Az elmúlt évek sok tapasztalatot hoztak a kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban is, akik szintén a közúti forgalom résztvevői. Náluk bizonyos alkoholmennyiséget még tolerál a törvény. Ha elfogadják a törvénymódosító javaslatot, akkor viszont pontosan meg lesz határozva, hogy csupán a településen belül, vagyis a falujelző táblától a falujelző tábláig érvényes ez a tolerancia. Az országúton ittasan biciklizőkre tehát nehezebb idők várnak.

Kezdő sofőrök figyelmébe

Saková arról is beszélt, új szabályokat kívánnak bevezetni a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkező sofőrök számára.

Minden ötödik balesetet, ahol elgázolnak valakit, olyan sofőr okoz, akinek kétéves vezetői gyakorlata van”

– magyarázta a módosítás okát.

Képgalériánk:
Fotó: archívum

Ha egy ilyen kezdő autóvezető kétszer egymás után súlyosan megszegi a közúti közlekedés szabályait vagy átlépi a megengedett sebességet, a módosítás szerint, köteles lesz pótórákat venni az autóiskolában. Emellett még egy beszélgetésen is részt kell vennie a közlekedési pszichológusnál és meg kel ismételnie a tesztet a közúti közlekedés szabályaiból. Ezektől az intézkedésektől a tárca azt reméli, hogy fegyelmezettebbek és körültekintőbbek lesznek a fiatal autóvezetők. Talán jobban tudatosítják, ha valamit nem tartanak be, konkrét büntetésre számíthatnak.

Mentő útvonal az autópályán

A törvény kötelezővé kívánja tenni olyan út kialakítását, amelyen szükség esetén a mentőautók akadálymentesen haladhatnak, mégpedig két sáv között az autópályán.

Bár a sofőrök ebben a tekintetben már most is eléggé fegyelmeztettek, és utat adnak a mentőautónak, kivételek is akadnak. Ők a jövőben szankciókra számíthatnak.

Változások várhatók a gépjárművek nyilvántartását illetően is. Autók átjelentése esetén a tárca meg akarja szüntetni az írásos kérelmek rendszerét.

Az új elképzelés szerint a jövőben már csak azokat az információkat kellene papíron feltüntetni, amelyek nem olvashatók ki a személyazonossági és a műszaki igazolványokból. Az elektronizálás bővítésnek köszönhetően a jövőben lehetővé válik, hogy a polgárok maguk kérvényezzék a külföldről behozott autók átíratását.

Újdonság lesz az is, hogy a rendszámtáblát már lakcímre is ki lehet küldetni.

A tárca könnyítéseket tervez az egyik járásból másikba történő autóátíratások esetében is. Nem lesz szükség a járművek átvizsgálására, hiszen a miniszter szerint minden autónak máshol van az alvázszáma (VIN-száma) és ezt a legtöbb esetben csak olyan szoftverrel lehet „elolvasni”, amit az importőr kap egyenesen a gyártótól.

Forrás: topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS