Töréspont: a PS-Spolu bemutatta 250 oldalas programját

hirek.sk 2019. szeptember 21., 13:33

A Pozsony melletti Vörösmajorban (Hivezdoslavov) a sajtó és a nyilvánosság előtt mutatta be programját a Progresszív Szlovákia - Együtt koalíció.

Fotó: TASR

A 250 oldalas dokumentum a Töréspont címet viseli. Részletes ismertetésébe talán felesleges is belemenni. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a legtöbb választási ígéret igencsak ruganyos, nehezen konkretizálható, ugyanakkor néhány érdekesebb programpontot mindenképpen érdemes lehet kiemelni ebből a tipikusan liberális, nevükhöz méltóan "progresszív" szöveghalmazból.

Adópolitika

A pártszövetség az adópolitika kapcsán például azt ígéri, nem növelnék a lakosság adóterheit, ugyanakkor alaposan átrendeznék a különböző adónemeket. Extra adót vetnének ki többek között az óriásplakátokra vagy a cukros üdítőitalokra, sőt az internetszolgáltatókra is, valamint kisebb jövedelemadót, de szigorú környezetvédelmi adókat ígér a Michal Truban és Miroslav Beblavý vezette szövetség. Adókedvezményt kapnának azok a vállalatok, amelyek nyereségük egy részét visszaforgatják az ország szegényebb régióiba.

Oktatás

A pedagógusi fizetések kapcsán szokásos ígéreteken felül, egy igen furcsának tűnő, de korántsem eredeti elképzeléssel is előállt a párt. Több hónapos fizetetlen szabadság lehetőségét biztosítanák a pedagógusoknak, hogy "képezzék magukat, művelődjenek, vagy új dolgokat próbáljanak ki". Hogy mindezt miből fedeznék, az még nyitott kérdés.

Egy szó sem esik arról, hogy ki fizetné ki a tanárok bérét azokra a hónapokra. Valószínűleg senki.

Retteghetnek a plagizátorok is, 2000-ig visszamenőleg véletlenszerű ellenőrzéseket tartanának a leadott szakdolgozatok és diplomamunkák között.

Egészségügy

A PS/Spolu alaposan befűtene a Pentának. Azt tervezik ugyanis, hogy törvényileg tiltanák meg, hogy egy óriáscég az egészségügyben "többféle" vállalatot is birtokoljon. A Penta például jelenleg kórházakat (Svet zdravia), egészségbiztosítót (Dôvera) és gyógyszertár-hálózatot (Dr. Max) is birtokol. Hogy miként vonnák ki a Penta tulajdonából ezeket a cégeket, az szintén nyitott kérdés, valószínűleg türelmi időt kellene szabniuk.

Egy másik különös ötlet, hogy lehetővé tennék bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerek megvásárlását az élelmiszerboltokban. Ez a modell egyébként számos nyugat-európai országban működik.

Közigazgatás

A pártszövetség átrendezné a környezetvédelmi minisztérium feladatait is, sőt át is neveznék azt környezeti, klímavédelmi és energetikai minisztériummá.

Emberjogi minisztérium is jöhet, ha Trubanék kerülnek a kormányrúdhoz. Elsősorban az etnikai, illetve szexuális kisebbségek ügyeivel kívánnak foglalkozni, de a programban, s ezt elismerték a pártelnökök is, nem véletlenül nem szerepel a "regisztrált partnerség" szókapcsolat. Bár ezért küzdenek, de Truban szerint túl sok negatív konnotáció kapcsolódik a kifejezéshez, így azt az egész kampány során mellőzni fogják majd.

A drogliberalizációs terveik kapcsán sem árulnak el semmi konkrétumot, legfeljebb annyit, foglalkozni fognak a témával.

A PS/Spolu a megyerendszer átalakítását is tervezi, visszametszenék a megyék hatáskörét, önkormányzati hatáskörbe utalva jónéhány feladatot. Új közigazgatási minisztérium kialakításáról is beszélnek a programban, sőt egy kétkamarás parlament lehetőségét sem tartják kizártnak. Cseh mintára szenátust hoznának létre.

Média

A párt támogatná, hogy a közszolgálati tévék kevesebb szinkronos filmet adjanak, helyette feliratoznák az angol nyelvű filmeket, sorozatokat.

A programban külön pontot kapott a félinformációk, álhírek ellen való küzdelem.

Külpolitika, V4

Trubanék igen szigorúan tekintenek az orosz gazdasági kapcsolatokra, nem hívnák meg Szlovákiába olyan országok képviselőit, amelyek ellen nemzetközi szankciók vannak érvényben, sőt terveik szerint felülvizsgálnák a Kínával kötött kétoldalú gazdasági szerződéseket is.

Ennek potenciális gazdasági hátrányairól egy szó sem esik.

A visegrádi négyek kapcsán igen érdekes dolgokat találni a programban. Azt írják, az EU jövőjét illető stratégiai kérdésekben Szlovákiának a többi tagállamhoz kell közelebb állnia, nem pedig a V4-ek másik három államához. Ugyanakkor, mint mondják, a V4 továbbra is fontos terepe a regionális és határokon átívelő együttműködéseknek.

A fentiekben csak néhány érdekesebb szemelvényt szerettük volna bemutatni a PS/Spolu programjából. A teljes, igen bő lére eresztett anyagot ITT érhetik el.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS