Többmilliós csalást leplezett le a pénzügyi hatóság

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 16., 14:08

Többmilliós adócsalást követett el egy bolgár állampolgárokkal is kapcsolatban lévő hat személyes gazdasági csoport, tájékoztatott csütörtökön a pénzügyi hatóság.

Fotó: TASR

Egy hat személyből álló gazdasági csoportot gyanúsítanak 4 millió eurónyi adó- és biztosítási csalással. „A pénzügyi hatóság már lefoglalta az egyik érintett cég könyvelését, a vámhivatal pedig a jegyzőkönyv megírása után adóellenőrzést javasolt a vállalatnál, mivel gyanújuk szerint a 2016-os év bevételeinek adózása során visszaélések történtek. Ha a feltevésük beigazolódik, az elkövetőket 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik” - tájékoztatott Drahomíra Adamčíková, a Szlovák Pénzügyi Igazgatóság munkatársa.

A vámhivatal felderítette, hogy két szlovák állampolgár vásárolt egy cseh bejegyzésű kereskedelmi társaságot. Ennek segítségével szállítottak árut Szlovákiába, mely a viszonteladó raktárában lett elhelyezve. A cseh vállalat számlái azonban nem egyenesen a szlovák viszonteladónak lettek kiállítva, hanem egy gazdasági hálózaton keresztül futtatták le azokat.

„Némely csehországi vállalatokat néhány hónap múlva bolgár állampolgárokra jegyezték át. Ugyanakkor fiktív elszámolások segítségével csökkentették a kötelező adóbefizetéseiket, miközben további érdekelt vállalatokat írattak át elérhetetlen bolgár állampolgárokra” - nyilatkozta Adamčíková.

Pénzügyi manővereket csak a cseh beszállító, illetve a szlovákiai első és második viszonteladó végeztek. A fiktív számlákat kiállítók ugyanakkor bizonyos pénzösszegeket vettek ki a számlákról. Ezek a személyek szlovákiai illetőségűek, és a gazdasági csoport vezetőjének utasítására végezték tevékenységüket. Annak ellenére, hogy némelyik céget hivatalosan bolgár állampolgárok vezették, a korábbi vezetőknek továbbra is hozzáférésük volt a számlákhoz. Miután a számlákról pénzt emeltek le, ezért még jutalmat is kaptak. Egy-egy tranzakcióért 100-200 eurót, a cégek vezetésének átírásáért más személyre pedig 2000 euró jutalmat tettek zsebre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS