HIRDETÉS

Többféle gyógyszert vontak ki a forgalomból

hirek.sk 2018. március 05., 17:46
POZSONY. Az év elejétől nyolcféle gyógyszert vont ki a forgalomból az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet. Azok között nátha elleni készítmények, antibiotikum, súlyos daganatos megbetegedések, illetve ekcéma és cukorbetegség kezelésére szolgáló készítmények is vannak.

A gyógyszerek kivonását a dokumentációt érintő hiányosságokkal, szennyeződésekkel és hibás csomagolással indokolta az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL).

Az orvosságok visszavonása nem csak a patikákat érinti, hanem az összes forgalmazó társaságot és egészségügyi létesítményt. „A vonatkozó gyógymód hozzáférhetőségét a döntés nem veszélyezteti. Többféle készítmény áll rendelkezésre, amelyek az adott esetekben szintén használhatók“ – állítja oldalán az állami intézet.

Az érintett gyógyszerek a következők: Zoledronat – a felnőtt páciensek töréseinek és a csontokon belüli áttétek megelőzését szolgálja (4 tétel), a Ciprofloxacin Kabi (2) – súlyos, életveszélyes fertőzések esetén alkalmazzák, a Beloderm (1), amit ekcéma és bőrgyulladás gyógyítására használnak és a Ventilastin Novolizeri. A limfómák gyógyítására használt Velcade onkológiai gyógyszer 7 tételében is gondok mutatkoztak: nem záródik megfelelően a kupakja.

Megelőző jellegű a Chamomilla Teva 2 tételének visszavonása. Valójában folyékony kamillakivonatról van szó, ami gyulladás és egyes ekcémafajták és bőrbetegségek, sebgyógyulások esetén a szájüreg öblítésére használatos. „Ezt a gyógyszer pirrolizidin-alkaloid-tartalmának Európai Gyógyszer-ügynökség (EMA) által megszabott határértékének a meghaladása indokolta“ – tette közzé a ŠÚKL. A hatóanyag-tartalom csökkenése miatt januárban a gyulladásos és fertőző betegségek esetén használatos Stopangin 2 tételét is bevonták. Az oldhatósággal kapcsolatos problémák miatt ugyancsak bevonták az Ambrobene 6 tételét is.

Hiánycikkek

A cukorbetegek által használt Synjardy véletlenül idegen nyelvű csomagolással került forgalomba, és bevonása hiányt okozhat. „A Synjardy árához nem kell hozzáfizetni. Egyetlen gyártó állítja elő ezt a kombinációt, amely azt elsőként dobta piacra“ – fejtette ki Ondrej Suke¾, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLK) elnöke. Hozzátette: többféle gyógyszer kombinációjával azonban ezentúl is segíteni lehet a pácienseken.

Suke¾ szerint ismét hiány mutatkozik a Vessel Due-ből, amelyre az ér és idegrendszeri megbetegedésekben, cukorbetegségekben szenvedőknek van nagy szükségük. Az semmi mással nem pótolható. Tavaly a betegek azt több hónapon át nem tudták beszerezni, a decemberi szállítmány pedig nagyon gyorsan elfogyott. Az egészségügyi tárca január végén megerősítette: Szlovákia-szerte 38 ezer csomag került forgalomba, ami egy hónapra volt elegendő, jelenleg azonban ismét hiánycikknek számít. Suke¾ szerint az orvosok betegeiknek kénytelenek másféle gyógyszert felírni.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS