Több párt még nem tudja, hogyan fogja finanszírozni választási kampányát

hirek.sk 2017. július 17., 13:46
POZSONY. Több párt még nem döntött arról, hogyan fogja finanszírozni választási kampányát a novemberi megyei választások előtt. Néhány párt a teljes kampányt kizárólag önerőből finanszírozza, más esetekben a pártok megosztoznak a költségeken a jelöltekkel.

A pártok egyöntetűen azt állítják, hogy nem lépik túl a törvény adta kereteket.

A hivatalos kampány június 28-án kezdődött el. A pártok és a mozgalmak maximálisan 500 000 eurót költhetnek a kampányra, a megyeelnök-jelöltek 250 000 eurót. A kampányköltségekbe beleszámítanak a választások kihirdetését megelőző három hónap propagációs kiadásai is.

„Ezekben a napokban nyitjuk meg az átlátható, transzparens folyószámlát, amelyen feltüntetjük azokat az összegeket, amelyeket a Most-Híd a törvényes kereteken belül a megyei választásokra költ”- tájékoztatta a TASR ügynökséget a párt szóvivője, Debnár Klára. A választókat a kampány során az általánosan ismert kommunikációs eszközök segítségével akarják megszólítani.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) is támogatni akarja jelöltjeit, a törvény által kijelölt kereteken belül. „E célból transzparens számlát nyitottunk. A kampányköltségeket a megadott időn belül a törvény értelmében közzétesszük” – írta a Smer-SD szóvivője, ¼ubica Konèalová.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) augusztus elején tájékoztat a kampány finanszírozásáról. „Tárgyalunk arról, hogyan szervezzük meg a kampányt, hogy az megfeleljen a törvénynek” – tájékoztatott a párt elnökének irodavezetője, Zuzana Škopcová.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) kizárólag önerőből fogja finanszírozni kampányát. „A kiadások törvény által előírt felső határa 500 000 euró. Pártunk biztosan nem lépi túl ezt a felső határt“ – jelentette ki Roman Foltín, a liberálisok fő menedzsere. Elmondta, a párt eddig nem lépte túl a kampányban a 100 000 eurót. A választókat standard eszközökkel akarják megszólítani a kampány során: reklámtárgyakkal, találkozni fognak a választópolgárokkal, óriásplakátokat terveznek, a párt reklámja megjelenik a médiában, valamint a közösségi hálón is megszólítják a választókat.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO-NOVA) is segít a megyeelnök-jelölteknek a kampány finanszírozásában, „A pontos finanszírozási terv még nem lezárt, még semmire nem költöttünk. A finanszírozás függ az egyes koalíciós szerződésektől is, amelyeket a kerületekben az elkövetkező hetekben kötünk meg. A kampány vezetésének konkrét formáját a napokban véglegesítjük” – tájékoztatott a mozgalom.

Pontos választ egyelőre a Család Vagyunk mozgalom vezetője, Boris Kollár sem tud adni. „Most döntünk az összes kérdésről, pontos választ augusztusban tudunk adni” – magyarázta Kollár.

A Magyar Közösség Pártjának jelöltjei részben önerőből finanszírozzák a kampányt, de a költségekhez hozzájárul a párt is. „Minden járásban meghatározták, milyen résszel járulnak hozzá a jelöltek a kampány költségeihez. Ahhoz jön még a párt központjának hozzájárulása” – tájékoztatott Fiala Ilona, az MKP szóvivője. A párt 150 000 euróval járul hozzá a költségekhez. A szóvivő szerint a párt egyelőre nem költött pénzt a kampányra. A kampány során óriásplakátokat használnak, a sajtóban apróhirdetés jelenik majd meg a jelöltekről, és a közösségi hálón is zajlik majd a kampány. A hangsúlyt azonban a választókkal történő személyes találkozókra helyezi a párt.

„Természetesen az érvényben levő törvények értelmében folytatjuk a kampányt, és betartjuk a kampány módját és terjedelmét is. Tudatában vagyunk annak, hogy a megyeelnök-jelölt kampányának fontossága abban rejlik, hogy a kampány legyen látható, ez természetesen pénzbe kerül. A Kereszténydemokrata Mozgalom bonyolult pénzügyi helyzetben van, de megyeelnök-jelöltünk támogatását biztosítani tudjuk” – tájékoztatott a KDH szóvivője, Stano Župa.

A Mi Szlovákiánk Néppárt (¼SNS) egyelőre nem tájékoztatott arról, hogyan akarja finanszírozni kampányát. Eddig nem tette közzé a párt jelöltlistáját sem, erre július végén-augusztus elején kerül majd sor. „Aztán elmondjuk azt is, hogyan fogjuk finanszírozni a kampányt. Egyelőre semmit nem költöttünk, mivel még senki nem foglalkozott a kampánnyal” – mondta Milan Uhrík, a párt parlamenti képviselője.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS