Több mint nyolcszáz külföldi állampolgár szavazhat Szlovákiában május 25-én

hirek.sk | TASR 2019. május 12., 11:44

Összesen 824 külföldi állampolgár adhatja le szavazatát szlovákiai jelöltekre: közülük a legtöbben cseh állampolgárok. A szlovákiai EP-képviselőjelöltek megválasztására a nagykövetségeken, konzulátusokon nincs lehetőség.

Fotó: TASR

A Szlovákiában szavazni kívánó külföldiek között 122 lengyel és 118 magyar állampolgár is található -tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium választási osztálya.

Emellett további 83 német, 47 brit, 36 román, 32 olasz és 15 francia állampolgár kérvényezte, hogy a szlovákiai jelöltekre voksolhasson.

Azok a külföldi állampolgárok adhatják le szavazatukat Szlovákiában, akik az ország területén állandó lakhellyel rendelkeznek és kérvényezték a felvételüket a választói jegyzékbe.

Csaknem minden uniós országból akadt kérvényező, Ciprus, Észtország és Málta kivételével. 

A Szlovákia területén állandó lakhellyel rendelkező uniós polgároknak két lehetőség áll rendelkezésükre, ha szlovákiai jelöltre szeretnének szavazni. Április 15-ig kérvényezhették a felvételüket a választói jegyzékbe, azonban amennyiben az országuk lehetővé teszi, postai úton vagy a nagykövetségeken az állampolgárságuknak megfelelő ország jelöltjeire is leadhatják voksukat.

Konkrétabb információkkal az egyes országok pozsonyi nagykövetségein tájékozódhatnak - közölte Petra Friese a belügyminisztérium sajtóosztályától. 

Minden választópolgár csak egy uniós ország jelöltjeire adhatja le szavazatát az EU egyik tagállamában, ha ezt megszegik, 100 eurós összegű büntetéssel sújthatók.

Szlovákiában május 25-én tartják az európai parlamenti választásokat, a lakosok 14 EP-képviselőt választanak meg öt évre szóló időtartamra. Az eredményeket azután hozzák nyilvánosságra, miután az utolsó tagállamban is lezárták az urnákat. Szlovákiában negyedik alkalommal tartanak EP-választásokat. Legutóbb mindössze 13,05 százalékos volt a részvételi arány, a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. 
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS