2018. május 21., 13:55

Több mint félmillió lakost fenyegetett tavaly a jövedelmi szegénység kockázata

A teljes lakosság 12,4%-át, 650 ezer szlovákiai lakost fenyegetett tavaly a jövedelmi szegénység kockázata – derül ki a bevételeket és az egyes háztartások életkörülményeit vizsgáló EU SILC 2017 nevű felmérés eredményeiből.

szegénység
Fotó: TASR

Az előző évi adatokkal összehasonlítva 20 ezer személlyel csökkent a veszélyeztetettek köre, ami 0,3 százalékpontnak felel meg. Erről Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke tájékoztatott hétfőn.

Ballek felhívta a figyelmet a regionális különbségekre. Míg a szegénység kockázata a Pozsony megyében élők csupán 4,6%-át fenyegeti, Kelet-Szlovákiában ez az arány háromszoros, vagy még több. Eperjes megye lakóinak 18,1%-a, Kassa megye lakóinak 15,5%-a van kitéve az elszegényedés veszélyének.

Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal szociális statisztikai és demográfiai osztályának főigazgatója elmondta: az egytagú háztartások esetében a szegénységi kockázat határértéke havi 360 euró, az olyan háztartások esetében, ahol két felnőtt és két, 14 évnél fiatalabb gyerek él együtt, havi 750 euró.

Ivančíková szerint három nyugat-szlovákiai megye a szegénységi kockázat országos határértéke alatt van, Közép-Szlovákiában a helyzet stabilizálódik, keleten azonban romlik. Hozzátette: nő a szegénységi kockázat határértéke, ugyanakkor csökken a határérték alatti jövedelemmel rendelkezők aránya. Róbert Vlačuha, a Statisztikai Hivatal életszínvonal-felmérésre szakosodó osztályának igazgatója szerint egy vártalan kiadás a lakosság 34,6%-a számára jelent gondot.

A Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint a jövedelmi szegénység kockázatának határértéke jelenleg évi 4310 euró, év közben az érték 139 euróval nőtt. A legveszélyeztetettebbek ilyen téren a munkanélküliek, 49,5 százalékuknak kell tartaniuk a jövedelmi szegénységtől (ez az arány év közben 1,5 százalékponttal nőtt). A szegénység kockázata a legmagasabb a három és a háromnál több gyermekes családokban (35,4%), valamint a csonka családokban, ahol egy szülő neveli a gyereket vagy gyerekeket (37,3%). Az előző évi adatokkal összehasonlítva a szegénység mértéke leginkább az ilyen háztartásokban nőtt, mégpedig 3,7 százalékponttal. A jövedelmi szegénység által leginkább veszélyeztetett a 18 év alatti korosztály.

A felmérésbe több mint 360 szlovákiai város és község 6500 háztartását vonták be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.