Több mint félmilliárd eurónyi tartozást halmoztak fel az állami kórházak

hirek.sk 2017. január 10., 09:24
POZSONY. Túllépte a félmilliárd eurót tavaly az állami fennhatóságú kórházak adóssága. A 2015-ös év végéig 442,41 millió eurónyi lejárt határidejű tartozást halmoztak fel, 2016 októberének végéig pedig az adósság már 513,54 millió euróra rúgott – derül ki az egészségügyi minisztérium adataiból. A felhalmozott adósságot mielőbb rendezni akarja a szaktárca.

A minisztériumnak idén kell bemutatnia a kórházak adósságmentesítésére vonatkozó negyedik tervezetét. Ahogy azonban Tomáš Drucker tárcavezető elmondta: nem szavatolhatja azt, hogy ez lesz az utolsó ilyen lépés. "Az eladósodást több tényező okozza. Ide sorolható az irányítás terén, illetve a szabályok hiánya miatt és a diagnosztikai-gyógyászati eljárások során mutatkozó nem elég hatékony rendszer, valamint a finanszírozás hiánya, ami az egészségügy terén jelenleg elég nagyméretű" - szögezte le. Ugyanakkor úgy véli, mégha rendezik is a tartozásokat, ez nem jelenti azt, hogy leáll az újabb adósságok keletkezése.

Korábban már háromszor adósságmentesítették a kórházakat. Először Mikuláš Dzurinda kormányzása idején, majd az első Fico-kormány, legutóbb pedig 2011-ben Iveta Radièová kormánya idején. Drucker még tavaly jelezte, hogy az adósságmentesítés két szakaszban történik majd, s annak következtében olcsóbbá válik majd azon kórházak finanszírozása, amelyekkel már több beszállító a ki nem fizetett számlák miatt nem akar együttműködni.

Bár a tárcának tavaly sikerült csökkentenie az állami kórházak eladósodásának mértékét és ütemét, ám a tartozásaik továbbra is minden hónapban  több millió euróval nőttek. 2015-ben havonta 9,21 millió euróval emelkedtek, tavaly januártól októberig pedig az átlagos összeg 8,66 millió euró volt. A jobb gazdálkodást segítheti például a szabványok bevezetése a gyógyászat és a diagnosztika terén, továbbá a központi beszerzés rendszerének bevezetése. Druckernek a kórházi ágyszámok csökkentéséhez először is megbízható adatokra van szüksége. Tavaly óta a kórházak működését a Fenntartott Szervezetek Irányításával Foglalkozó Hivatal (ÚPRPO) is felügyeli. Ezért a tárca tudta nélkül a kórházak már nem vásárolhatnak önkényesen.

Drucker a szükséges intézkedések keretében Szlovákia legnagyobb és a legtöbb adóssággal terhelt kórházának, a pozsonyi egyetemi kórháznak (UNB) az idei felosztását is jelezte. Azt összesen öt fővárosi kórház alkotja. "A cél, hogy leválasszuk az oda nem tartozó tevékenységeket. Öt cég egyetlen jogi szubjektumban a nagymértékű alibizmus és a kismértékű anyagi érdekeltség kialakulását is jelenti" - indokolta tervét a miniszter. Egyelőre sem a tárca, sem pedig a kórház vezetése nem konkretizálta a részleteket. "Valamennyi közelebbi információ majd megtalálható lesz abban az anyagban, amelyet a márciusi kormányülésre készítünk elő" – jelentette ki Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS