Több mint 1,3 millió eurós kárt okozott az erdőtűz

hirek.sk | TASR 2018. május 17., 13:41

A Magas-Tátrában pusztító, május eleji erdőtűz okozta természeti károk társadalmi értéke meghaladja az 1,3 millió eurót.

Fotó: TASR

Ezt Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelentette ki a Késmárkiktató térségében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol mintegy 30 hektárnyi területen pusztított a tűz. Egyben bejelentette, hogy a tárca pénzügyi keretet szabadít fel a légi tűzoltáshoz használatos ballon, közismertebb nevén bambi bucket vásárlására, mely hasonló helyzetekben azonnal az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) rendelkezésére állna.


A legmagasabb, ötödik védettségi szintű zóna minden elpusztult négyzetmétere óriási veszteség az országnak. Különösen, amikor a tárcánál konkrét lépéseket teszünk azért, hogy a legértékesebb térségek egyre nagyobb védelmet élvezzenek”

– jelentette ki Sólymos.


Az erdőtűz május 3-án keletkezett a Késmárkiktató feletti Stežky térségében. A több mint két napig tartó oltásban több tucatnyi tűzoltó és két helikopter vett részt. A tűz 4. és 5. védettségi fokozatú természetvédelmi területeken pusztított. A környezetvédelmi miniszter ezzel összefüggésben köszönetet mondott az oltásban részt vevő tűzoltóknak, önkénteseknek és természetvédőknek a gyors beavatkozásért, melynek köszönhetően nem keletkezett még nagyobb természeti kár.


Hozzátette: elengedhetetlen, hogy a ŠOP-nak is rendelkezésére álljon a szükséges felszerelés, amellyel gyorsabban megkezdhető az oltás. A tárca ezért 20 000 eurót szabadított fel a légi tűzoltáshoz használatos ballon, közismertebb nevén bambi bucket vásárlására.


A légi tűzoltóballont nemcsak a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén vetnénk be, hanem szükség esetén az Alacsony-Tátrában és a Szlovák Paradicsomban is"

– hangsúlyozta Pavol Majko, a TANAP igazgatója.


A miniszter hozzátette, hogy a Környezetvédelmi Operatív Program keretében közbeszerzést írtak ki új mentőhelikopterekre, melyek közül az egyik Poprádon (Poprad) teljesítene szolgálatot. „Ha ez a folyamat lezárul, a probléma részlegesen megoldódik. A helikopter szükség esetén azonnal felszállhatna, ami óriási segítség lenne” – mondta Sólymos.


Majko emlékeztetett az erdőtüzek megelőzésére vonatkozó előírásokra. A legfontosabb, hogy az erdőben tilos a nyílt tűz használata, a dohányzás és az aljnövényzet - száraz fű, avar – égetése. Hozzátette: Szlovákia legnagyobb nemzeti parkjában, a Tátrai Nemzeti Parkban a legnagyobb az erdőtüzek kockázata a nagy kiterjedésű, kiszáradt térségek miatt.
Elmondása szerint az elpusztult élőhelyek regenerálódása több tíz évet is igénybe vehet. Hangsúlyozta: tevékenysége alatt már több erdőtűz is előfordult a Magas-Tátrában, melyeket mindig emberi mulasztás okozott.


Sólymos tájékoztatása szerint a környezetvédelmi minisztérium az elmúlt években jelentős lépéseket tett Szlovákia legértékesebb térségeinek védelme érdekében. A zöld tárca először élt elővásárlási jogával, és 2016 óta 115 hektárnyi védett területet vásárolt fel például a Szlovák Karszt, a Kis-Fátra, illetve a Szlovák Paradicsom térségében.

Az Állami Természetvédelmi Hivatallal (ŠOP) folytatott együttműködés eredményeként 169, mintegy 32 ezer hektáron elterülő szlovákiai helyszínnel bővül a NATURA 2000 európai ökológiai hálózat. A tárca továbbá hat madárvédelmi terület fejlesztési programját is elfogadta. Ugyancsak elkészült a siketfajd, a kék vércse és az apolló-lepke fajvédelmi programja is.
0 HOZZÁSZÓLÁS