2019. január 26., 15:25

Több ezer nővérre és orvosra lenne szükség Szlovákiában

Az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó Egészségpolitikai Intézet adatai szerint Szlovákiában jelenleg 3500 orvosra lenne szükség. További 2000 orvos nyugdíjas korban van.

egészségügy_bérek

Az egészségügyi dolgozók hiánya világszerte problémát jelent, és a Szlovákiai Nővérek és Szülésznők Kamarája (SKSaPA) is már hosszú ideje arra figyelmeztet, hogy több ezer nővérre lenne szükség Szlovákiában. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint jelenleg körülbelül 3500 nővérről van szó.
Iveta Lazorová, a SKSaPA elnöke elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium és sok munkáltató sem tudatosítja a helyzet komolyságát, és közben lekicsinylik azokat a jelzéseket, amelyek az orvosoktól és más egészségügyi dolgozóktól érkeznek - mint például az egyes osztályok bezárása, az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenése, vagy a személyzet túlterheltsége.

Vannak olyan javaslatok, melyek szerint több orvost kellene alkalmazni más országokból, főleg Ukrajnából. Ugyanakkor a SKSaPA arra figyelmeztet, hogy az EU-n kívüli országokból érkező munkaerő negatív hatással lehet az egészségügyi ellátásra. „A nővéri, a szülésznői és az orvosi szakma is a szabályozott szakmák közé tartozik, ezért az alkalmazottak szakmai felkészítésének összhangban kell lennie az Európai Parlament és az Európa Tanács 36/2005-ös és az 55/2013-as szabályzatával. Csakis az az egészségügyi dolgozó kaphat munkát az európai munkaerőpiacon, akinek a szakmai felkészülése összhangban van ezzel a szabályzattal” – állapította meg Lazarová.

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) szerint azonban szükség van más országok orvosaira, mert a jelenlegi hallgatók csak hat év múlva kezdenek el dolgozni,

és csak 11 év múlva lesz belőlük szakorvos. Ugyanakkor: körülbelül 4000 hallgató tanul külföldön, Csehországban. A legtöbben ez idő alatt le is telepszenek, és nem térnek vissza Szlovákiába – írta az ANS az állásfoglalásában.

Az SKSaPA egyetért a beteggondozási és a szülészeti szakok diáklétszámának az emelésével. Lazorová elmondása szerint a kamara már előterjesztette az ezzel kapcsolatos elképzeléseit Tomáš Drucker volt egészségügyi miniszternek és Andrea Kalavská jelenlegi miniszter asszonynak, de választ máig sem kapott. „Ugyanakkor: az Iskolaügyi Minisztérium nyilvánosságra hozta a beteggondozási szakirány támogatásának a csökkentését, ami biztosan nem járul hozzá ahhoz, hogy a karok több diákot vehessenek fel, még ha a betegápolói szak iránti érdeklődés állandóan nagyobb is a karok lehetőségeihez képest” – mondta Lazorová.

Az orvosok és nővérek hiánya több fekvőbeteg osztály bezárását hozhatja magával. „Jelenleg ezt több kórház is festetéssel leplezi. A valós ok azonban az, hogy nincs személyzet, és nem tudják üzemeltetni az egyes osztályokat” – mondta Marián Petko, az ANS elnöke.

Marian Laurinc, az SKSaPA irodavezetője szerint

az egészségügyi dolgozók hiánya a túlterheltségükre, a túlórákra, a rossz munkakörülményekre és az alacsony fizetésekre vezethető vissza.

Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a minisztérium intenzíven dolgozik a munkaerőhiány problémájának a megoldásán. Például: igyekeznek növelni az érdeklődést az egészségügyi szakirány iránt. A beteggondozói tanulmányi programot már távúton is el lehet végezni. A nappali tagozatos alapképzés és mesterképzés hallgatóinak pedig a mostani tanév nyári szemeszterétől kezdődően ún. stabilizáló támogatást biztosítanak.

A minisztérium továbbá arra is rámutatott, hogy csökken azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akik más uniós országban vállalnának munkát. Ugyanakkor nőtt azoknak a külföldi egészségügyi dolgozóknak a száma, akik Szlovákiában szeretnének elhelyezkedni.

Eliášová hozzátette: egy olyan körzeti orvosokból és szakorvosokból álló hálózatot próbálunk meg kialakítani, amely az adott régiók szükségleteire reagálna. Ennek következtében azt várjuk, hogy az egészségügyi ellátás könnyebben elérhető lesz, és a várakozási idő csökkenni fog. A kórházak fokozatos korszerűsítése és az egyes osztályok felújítása is hozzájárul a munkakörülmények javításához – zárta Eliášová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.