Tizenöt éves a Gömörország

hirek.sk 2015. február 04., 12:34
RIMASZOMBAT. 15 évvel ezelőtt, 2000-ben hagyta el a nyomdát a Gömörország c. folyóirat első száma. Azóta folyamatosan, negyedévente jelenik meg. Alcímében „az északi magyar peremvidék fórumaként“ jegyzi magát. Ez a megjelölés földrajzilag a Garamtól a Hernádig terjedő régiót, a történelmi Hont, Nógrád, Kis-Hont, Gömör, Torna és Abaúj vármegyéket jelenti.

A lap megjelentetését egy civil szervezet vállalta magára, a Gömör- Kishonti Múzeum Egyesület, élén B. Kovács Istvánnal. "Ha a negyedévenként megjelenő folyóiratunkat megpróbálnám elhelyezni egy palettán, hogy hol a helye a magyar lapkiadásban, akkor azt kell mondanom, hogy bizonyos értelemben a szlovákiai magyar lapok között tényleg egyedülálló és nagyon sajátos, hiszen nincs hozzá hasonlítható magyar folyóirat a Felvidéken. Ami viszont az összmagyar képet illeti, vannak hasonló lapok, például a Vajdaságban megjelenő Bácsország."

A Tornalján élő Kovács Magda  írónő szerint a lap fő erénye, hogy "föltárja a múltunkat, azokat az értékeket, amit az őseink nagyon keserves történelmi körülmények között létrehoztak, és mivel a lap a társadalmi élet valamennyi síkjába betekintést nyújt, így gazdag képet mutat a kultúránkról, a művészetünkről, a mezőgazdaságról, az iparról, az egyszerű emberek, polgárok életéről." Az írónő szerint nagyon nagy szükség van erre a lapra, hiszen erőt lehet belőle merítheteni, "az identitástudatunkat erősíti, mintegy tükörbe nézünk, ezek voltak az őseink, ezek vagyunk mi gömöriek, a tehetségünkből, az erőnkből, kitartásunkból mindig talpra tudtunk állni és értékeket hoztunk létre. Ezen értékek az összmagyarság kultúráját és létét is emelték" - magyarázza Kovács Magda írónő.

A Gömörország nem kifejezetten tudományos periodikum, nem irodalmi vagy művészeti folyóirat és nem is közéleti lap, hanem sokkalta inkább: mindez egyben.

A. Marton Gyula, ma már Tornalján élő költő-író, publicista három éven keresztül publikált a Gömörország c. folyóiratban. "Ugyan nem itt a szülőföldemen éltem, amikor megismertem a lapot, de mint gömörországinak nagyon sokat jelentett. Ez a kiadvány olyan értékeket is felkarol,  mint az irodalom, a vallástörténet, a kultúrtörténet, a képzőművészet, és odafigyel az aktuális eseményekre is."

A folyóirat eredetileg 1000, napjainkban pedig 600 példányszámban jelenik meg. Formátuma a kezdetektől A4-es, szines borítóval, belül fekete-fehér kivitelben, 6 oldal terjedelmű színes betéttel, s mindez 90 oldalon. A friss számokat a rimaszombati és tornaljai könyvesboltokban lehet megvásárolni, illetve magánterjesztőknél lehet hozzájutni. A Gömörország a világhálón is elérhető, a www.gomorország.sk (gömörország) című honlapon.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS