Titkos szavazással választanak új alkotmánybírókat

hirek.sk | TASR 2019. március 14., 16:16

Az alkotmánybíró-jelölteket a parlament titkos szavazással fogja kiválasztani – mondta el Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke az Expres rádiónak. A Smer-SD az elejétől kezdve ezt a szavazási módot szorgalmazza, mondván, ez a legdemokratikusabb módszer. A Most-Híd szerint a szavazás módja a koalíciós tárgyalásokon fog múlni. A koalíció jövő héten ül össze.

Fotó: archívum

„A párt már az első szavazás második fordulója után egyértelműen véleményt nyilvánított. Amennyiben fennállna a gyanú, hogy az ĽSNS képviselői a kulisszák mögött próbálkoznak, a Most-Híd ismét a nyilvános szavazás mellé állna” – mondta Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője. Hozzátette: a Most-Híd ismét azon lesz, hogy a koalíciós partnerekkel megfelelő jelölteket válasszon ki, akiket a második szavazás után az államfőnek ajánlhatnak.

Az alkotmánybíró-jelöltek választására a március 26-án kezdődő parlamenti ülésen kerül sor. A képviselőknek 18 jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő nevezi ki a kilenc új alkotmánybírót. Ez utóbbiak azok helyét fogják elfoglalni, akiknek február 16-án járt le a megbízatásuk. A parlamentnek az első szavazáson nem sikerült kiválasztania a jelölteket, ezért az Alkotmánybíróság jelenleg négy bíróval működik.

Az újabb alkotmánybíró-választáson 29 alkotmánybíró-jelölt fog indulni. A jelöltek közül többen az előző, eredménytelen választáson is indultak. Eredetileg harmincan jelentkeztek, Eva Fulcová azonban visszavonta a jelölésébe való beleegyezését.

A jelöltek a következők: Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Rastislav Kaššák, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Daniela Švecová, Ladislav Duditš, Peter Molnár, Robert Šorl, Martin Vernarský és Zuzana Pitoňáková.
0 HOZZÁSZÓLÁS