Telefonon, magyarul is érkezhet a segítség a bajban

hirek.sk 2017. január 10., 19:48
POZSONY. Magyar nyelvű telefonos lelkisegély-szolgálat várja a kétségbeesett, problémával küzdő, döntés előtt álló felvidéki magyarokat. Az alapdíjas segélyszolgáltatás két telefonszámon érhető el.

A hívásokat Magyarországon fogadják, ahol mintegy félezer önkéntes dolgozik azon, hogy a felvidéki magyarok is az anyanyelvükön részesüljenek segítő szóban.

Buza Domonkos, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének Szakmai alelnöke úgy fogalmazott, az emberségéig megy vissza az ember, amikor egy ilyen helyre ül, ahol másoknak lelki segítséget tud adni. „A jelenlétem a legtöbb, amit adhatok egy másik embernek, tehát, hogy nem szaladok el, amikor ő a legnagyobb bajban van, vagy amikor olyan történik vele, ami nem is emberi” – mondta.

A segítők komoly tapasztalattal rendelkeznek a mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme, a krízis-intervenció és az öngyilkosságok megelőzése területén.

„Még jobban önmagunkra ismerünk, rádöbbenünk arra, hogy szükségünk van egymásra!” – hangsúlyozta Puss Sándor jezsuita szerzetes, a Jóindulat Polgári Társulás elnöke.

A telefonos forma átíveli a személyes felkeresés gátját – vallják a szakemberek.

„A droghasználattól kezdve a szexualitáson át, az egymással kapcsolatos agresszió, az online zaklatás tekintetében ma szerintem egyre nagyobb szükség van ilyen szolgáltatásra, ami lehet titkos, lehet visszatérő, lehet bizalommal teli” – vélekedik Tari Annamária pszichológus. „Mindez a kollégáknak nagyon nagy felelősséggel járó, de hihetetlen nagy teljesítményű dolog” – fűzte hozzá.

Süll Tamás református lelkész, szakújságíró szerint mindenkinek van valamilyen küzdelme. „Nagy felfedezés, hogy az én küzdelmemben a másiknak tudok segíteni, talán akár csak azzal is, hogy felfedem az én problémáimat. A másik pedig szintén segíteni tud nekem, anélkül, hogy valakit megfosztanék valamitől, valamilyen túl nagy áldozatot kéne hozni. Ez a telefonos segítség egy lépés ahhoz, hogy megnyíljanak az emberek és kicsit kezdjenek a gátak leomlani” – fogalmazott Süll Tamás.

A „Megértő magyar szó, nincs egyedül a bajban” szlogent viselő kezdeményezés egyedülálló a Felvidéken, legalábbis magyar nyelven. A szolgáltatás nem emelt díjas, elérhető az Orange szolgáltató 0918 500 333-as, illetve a T-Mobile szolgáltató 0904 500 338-as telefonszámán.

0 HOZZÁSZÓLÁS