HIRDETÉS

Szorosabbra fűződhetnek a magyar-amerikai kapcsolatok

hirek.sk 2018. január 22., 10:52
BUDAPEST. Remélhetőleg tavasz végére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet – ezt mondta Megyesy Jenő, a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős főtanácsadója. A nagykövet személyét már lehet ismerni, akinek a kinevezését még nem jelentették be. A leendő nagykövetnek még részt kell vennie egy szenátusi meghallgatáson, és szavazni is kell róla.

A New York-ban élő ismert üzletemberhez a republikánus, konzervatív értékrend áll közel, ennyiben máris különbözik az előző évek, demokrata párti elnök által kijelölt nagykövetektől – mondta az MTI washingtoni tudósítója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több tárgyalást is bonyolított többek között Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral. Wess Mitchell személye is garancia lehet arra, hogy Magyarországot nagyobb megértéssel kezelik majd – tette hozzá.

A külügyi államtitkár kinevezése előtt is megélénkültek az amerikai-magyar kapcsolatok, hiszen tavaly októberben, 2014 után először látogatott amerikai politikai delegáció Magyarországra – emlékeztetett a tudósító.

A magyar kormányt támogató levelet fogalmaztak meg amerikai politikusok

Január végén újabb amerikai delegáció látogat Magyarországra, valamint tervben van egy másik amerikai delegáció látogatása is, márciusban. A kapcsolatok javulását jelezheti az is, hogy republikánus szenátorok szükségét érezték egy magyar kormányt támogató levél megírásának, amit Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek küldtek el – fűzte hozzá.

A támogató levelet Andy Harris republikánus párti kongresszusi képviselő küldte el, amit 11-en írtak alá. A levélben a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését sürgették az amerikai politikusok, valamint az amerikai külügyminisztérium által a magyarországi vidéki sajtóorgánumok támogatására meghirdetett program azonnali felfüggesztését szorgalmazták – mondta.

A magyar-amerikai viszony elmélyítését javasolta Harris

Harris január 11-én kelt levelében az Egyesült Államok stratégiai érdekeire hivatkozva javasolta a viszony elmélyítését a védelem, a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a külpolitika és a bevándorlási politika terén.

„A legtöbb területen országaink érdekei és filozófiája szoros összhangban állnak” – mutatott rá Harris. „Magyarország, a visegrádi négyek többi tagjához hasonlóan, az Egyesült Államok természetes szövetségese” – tette hozzá az amerikai képviselő, aki szerint az említett politikai területek többségére vonatkozóan „Magyarország és a V4-ek álláspontja hűbben tükrözi az amerikai álláspontot, mint az Európai Unió többi tagállama nagy részének” hivatalos véleménye.

0 HOZZÁSZÓLÁS