Szólásszabadság Múzeuma jöhet lére Nagymácsédon

hirek.sk | TASR 2018. április 13., 15:25

Jozef Viskupič, a nagyszombati megyefőnök már felvette a kapcsolatot a kulturális-társadalmi élet képviselőivel a Szólásszabadság Múzeuma projekttel összefüggésben. A múzeumot abban a nagymácsédi házban nyitnák meg, ahol meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. 

Fotó: TASR

A projektről szerdán tárgyalt a megyei tanács, amely támogatta a felvetést és megbízta Viskupičot, hogy folytasson további tárgyalásokat az ügyben az érdeklődő intézményekkel és személyekkel.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a Szólásszabadság Múzeumának alapítása során szorosan együttműködünk az áldozatok hozzátartozóival, Ján Kuciak újságíró kollégáival, a művészeti és kulturális élet szereplőivel, a helyi önkormányzattal és a polgári aktivistákkal

– számolt be róla a megyefőnök.

Viskupič már találkozott Michal Kaščák zenésszel és a Pohoda fesztivál vezetőjével, aki a Peter Kalmus körül alakult informális társaságot képviselte. Az ötlet, hogy a házat „élő emlékművé” alakítsák át, Kalmustól származik.

Szabad művészet nem létezhet igazság es szabadság nélkül, melyek nevében ez a két fiatal meghalt. Martina a múltunkban kutatta az igazságot, Ján pedig kritikusan vizsgálta a jelenünket. A történelem ismerete és a jelenkori valóság felismerése nélkül nem várhat ránk kedvező jövő

– mondta el Kaščák, aki értékelte Nagyszombat megye (Trnavský kraj) felajánlását.

A Szólásszabadság Múzeuma a tervek szerint nemcsak a meggyilkolt újságírónak állítana emléket, hanem teret adna különféle kiállításoknak, találkozóknak, szakmai és művészeti workshopoknak is.

0 HOZZÁSZÓLÁS