Szlovákiának nem kell kártalanítania az Union egészségbiztosító részvényesét

hirek.sk | TASR 2018. november 08., 20:10

Szlovákia megnyerte az egészségügyi biztosítók nyereségképzésének tilalmáról szóló, csaknem tíz éve húzódó pert az Achmea társasággal szemben. A német legfelsőbb bíróság (BGH) csütörtökön semmissé nyilvánította a Szlovákia ellen hozott döntőbírósági határozatot. Ez azt jelenti, hogy Szlovákiának nem kell kártérítést fizetnie az Union egészségügyi biztosító részvényesének.

Fotó: pixabay.com

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a közeljövőben lezárulhat az üggyel összefüggő, Luxemburgban indított végrehajtási eljárás is, amely 30 millió euró feloldásával járhat együtt. „Beigazolódott az, amit évek óta hangoztattunk, mégpedig az, hogy ebben a perben nem fizetünk az Achmeának egy eurót sem. Ma végre igazat adott nekünk a bíróság, és az összes 'dögevő', akik évekig azt kiabálták, hogy veszíteni fogunk, feleslegesen örült. Szeretnék köszönetet mondani az egész csapatnak az elvégzett munkáért, és kifejezni, mennyire elégedett vagyok az eredménnyel” – reagált a bíróság döntésére Peter Kažimír pénzügyminiszter.

Az Achmea még 2008 októberében perelte be Szlovákiát a magán egészségügyi biztosítók nyereségképzésének tilalma miatt, amely állítólag ellentétben állt a kétoldalú beruházási megállapodással. A döntőbíróság 2012 decemberében hozott ítéletet, amely kimondta, hogy Szlovákia megszegte a nemzetközi szerződést. Az SZK ezt követően a frankfurti kerületi bíróságon kérvényezte az ítélet eltörlését. A kérvényt elutasították, Szlovákia ezért a Legfelsőbb Szövetségi Bíróságon fellebbezett.

A német legfelsőbb bíróságnak figyelembe kellett vennie az Európai Unió Bíróságának Szlovákia javára hozott döntését, ezért várható volt a mostani eredmény. Az EU Bíróságának határozata a tárca szerint nemcsak a Szlovák Köztársaság, hanem az összes többi olyan EU-tagállam számára is jelentőséggel bír, amelyek ellen hasonló, több száz millió euró értékű beruházási döntőbírósági eljárás folyik.

A minisztérium szerint a döntéssel kulcsfontosságú precedens született, amely az EU-tagállamok közötti kétoldalú beruházási megállapodásokon alapuló beruházási döntőbírósági eljárást az uniós szabályozáson kívül helyezte. „Csaknem 200, a beruházások védelméről szóló, különféle szerződésről van szó, melyeket valószínűleg szintén el fognak törölni” – áll a tárca közleményében.

Az Union egészségügyi biztosító egyelőre nem foglal állást a bírósági döntéssel kapcsolatban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS