Szlovákiába látogatott Áder János

hirek.sk 2013. november 16., 17:23
PÁLÓC. Magánlátogatás keretében ma Pálócon és Nagykaposon tartózkodott Áder János magyar köztársasági elnök.
Áder János ma látogatást tett Pálócon (Pavlovce nad Uhom), ahol a helyi önkormányzat képviselőivel és a helyi egyházak képviselőivel találkozott. Az államfő ellátogatott a falucska temetőjébe is, ahol felesége, Áder Anita nagyapja nyugszik.

A magyar köztársasági elnököt szlovákiai útjára neje és több családtagja is elkísérte. Valamennyien részt vettek a családi sírnál tartott egyházi szertartáson, majd koszorút helyeztek el Dr. Herczegh Károly nyughelyén.

Áder János a helyi önkormányzat meghívására látogatott el Pálócra. A külföldi útról a szlovák felet diplomáciai úton előre tájékoztatták. A TASR hírügynökség szerint a magyar államfő és 15 tagú kísérete biztonságára rendőrök és kormányőrök ügyeltek.

Pálóc után a magyar köztársasági elnök Nagykaposra (Ve¾ké Kapušany) sietett, ahol jelen volt a város díszpolgára, Herczegh Géza emléktáblájának leleplezésénél. Herczegh Géza Nagykapos szülötte az államfő nejének édesapja volt.

Gabri Rudolf, a Herczegh Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke ünnepi köszöntőjében a 2010-ben elhunyt Herczegh Gézával való személyes emlékeit idézte. Mint mondta, ritkán találkozik az ember olyan személyiséggel, akiről tudva levő, hogy bejárta az egész világot, odafigyelnek rá és tudásával szaktekintéllyé vált az európai kultúrában. "És egy ilyen ember leül és hallgatja a felvidéki kisvárosban élő emberek életét. És nem akar a messziről jött bölcs ember szerepében tetszelegni, hanem inkább kérdéseivel próbálja az itt élő közösséget jó irányba terelni. Azt hiszem, Herczegh Gézának a szellemisége sugárzik most már a nagykaposi magyar közösség életében" – fűzte hozzá.

Duray Miklós politológus, közíró szerint Herczegh Károly nagyon alapos tanulmányokat írt a magyar történelemből is, s annak jogtörténeti és diplomáciai-történeti megközelítésével is foglalkozott. "Ami leglényegesebb, hogy nem berögzött szemléletek szerint próbálta összefoglalni a magyar történelmet, hanem a különböző ráragadt sallagok nélkül" – magyarázta. Ebben - Duray Miklós szerint legjobb tanítómestere Bibó István volt, aki szegedi tanulmányai idején egyik oktatója volt.

frissítve
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS