Szlovákia semmiképpen sem támogatja a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodást

hirek.sk | TASR 2018. november 25., 19:59

A kormányfő szerint amennyiben a marrákesi konferencián való részvétel a paktum támogatását jelenti, Szlovákia azon nem fog részt venni. 

Fotó: TASR

Szlovákia semmiképpen sem támogatja a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodást. Abban az esetben, ha a paktumról szóló decemberi marrákesi konferencián való szlovák - miniszteri vagy más egyéb szintű - részvétel azt jelenti, hogy automatikusan csatlakozunk az egyezményhez, Szlovákiát nem fogja senki képviselni a tárgyaláson - jelentette ki Peter Pellegrini a brüsszeli EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő meg szeretné vizsgálni, hogy a konferencián való részvétel jár-e valamilyen kötöttséggel.

Pellegrini bejelentése először tette egyértelművé Pozsonynak az ENSZ-egyezménnyel szembeni álláspontját.

"Szlovákiának komoly problémái vannak az ENSZ-megállapodásnak azzal a formájával, ahogyan azt beterjesztették. Szlovákia nem gondolja azt, hogy az illegális és a legális bevándorlás között nem létezik különbség. A gazdasági migrációt illegálisnak, károsnak és biztonsági kockázatnak tartjuk" - közölte Pellegrini, hozzátéve: a paktummal Szlovákia nem ért egyet.

Kiemelte: felkérte Miroslav Lajčák külügyminisztert és Lukáš Parizek külügyi államtitkárt, hogy vizsgálják meg, mit jelent az országra nézve, ha Szlovákia részt vesz a marrákesi konferencián. 

Amennyiben ez a vizsgálat megmutatja, hogy a részvétel semmiféle kötelezettséggel nem jár (különösen nem a paktum elfogadásával), akkor nem látok okot arra, hogy Szlovákia képviselői ne legyenek ott Marrákesben - mutatott rá a kormányfő, hozzátéve: a kormánynak ezt az álláspontját szerinte Miroslav Lajčák is el tudja fogadni. 

"Bízom benne, hogy kormányfőként sikerül meggyőznöm a miniszter urat, hogy a kormány és az ő személyes álláspontja kibékíthető egymással" - hangsúlyozta.

Mint azt korábban megírtuk, a migrációról szóló ENSZ-paktum az egyik legforróbb belpolitikai témává vált az elmúlt hetekben. Az egyezményt a kormánypártok közül egyedül a Most-Híd támogatja, a Smer és az SNS élesen elutasítja. Miroslav Lajčák több alkalommal is kijelentette, ha Szlovákia nem vesz részt a marrákesi konferencián, kész lemondani posztjáról.

Az ENSZ migrációs egyezményéről a világszervezet 193 tagállama 2016 szeptemberében egyezett meg. Annak deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Később ugyanígy tett Ausztria, Csehország és Lengyelország is. A dokumentumot a tervek szerint decemberben írják alá Marokkóban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS