Szlovákia rendelkezik a 27. legátláthatóbb ingatlanpiaccal a világon

hirek.sk | TASR 2018. július 12., 16:55

Nagy-Britannia ingatlanpiaca a legátláthatóbb a világon – derül ki egy aktuális felmérésből, melynek eredményeit csütörtökön tette közzé a JLL ingatlan-tanácsadó vállalat. A második helyen Ausztrália, a harmadikon az Egyesült Államok végzett. Szlovákia a rangsorban a 27. helyet foglalja el, megelőzve a 28. helyezett Magyarországot. A szomszédos Csehországhoz képest 4, Lengyelországhoz képest 7 hellyel van lemaradva.

Fotó: TASR

Az ingatlanpiac átláthatóságának mértéke világviszonylatban lassú, de stabil javulást mutat. A vállalat szerint ez az új technológiák elterjedésének és az előírások szigorításának köszönhető.

„A szlovákiai intézmények olyan intézkedéseket és szabályozásokat vezetnek be, melyek célja az ország versenyképességének és a vállalkozói környezet produktivitásának növelése. A cégek és a beruházók egyre inkább igényt tartanak az adatok szabványosítására” – jelentette ki Ján Bošácky, a vállalat piackutatási osztályának vezetője. Hozzátette: az öreg kontinensen Közép- és Kelet-Európa a húzó régió, amely fokozatosan felzárkózik a nyugat-európai országokhoz.

„Szerbia és Szlovákia a tíz legrelevánsabb javulást mutató ország között van” – mondta Bošácky, hozzáfűzve: Szlovénia és Románia átláthatósága is javul. Lengyelország, Csehország és Magyarország, melyek korábban a legjobb helyezéseket érték el a régióból, idén a globális rangsorban mérsékelten visszaestek. 

Nagy-Britannia fővárosának ingatlanpiaca a legátláthatóbb a világon, amit az is igazol, hogy London a globális tőke egyik legkedveltebb célállomása. Az első ötben továbbá Los Angeles, San Francisco, New York City és Sidney végeztek.

0 HOZZÁSZÓLÁS