Szlovákia konzervatív ország – véli a külügyminiszter

hirek.sk | TASR 2018. július 14., 08:38

A szlovák diplomácia vezetője szerint az ún. LGBTQ (leszbikusok, gayek, biszexuálisak, transzneműek és bizonytalan neműek) csoportjába tartozó emberek jogainak elismerésében a népesség többsége egyelőre elutasítóan vélekedik. Mint az újságíróknak elmondta: szeretné, ha Szlovákia modern, demokratikus és európai ország lenne.

Illusztráció Fotó: Archívum

Lajčák kifejtette:

Politikai kérdésről van szó. Érezni, milyen erők feszülnek egymásnak a társadalomban, a parlamentben. Adminisztratív eszközökkel ezt nem lehet eldönteni, ehhez politikai elvárásra és parlamenti többségre van szükség.”

A miniszter három évig a kormány emberjogi, nemzetiségi és faji egyenlőségi tanácsát vezette. Ennek hatáskörébe tartozott az általa kezdeményezett bizottság, amely az LGBTQ személyek jogainak kérdésével foglalkozik.

A külügyminiszter szerint helyén való, hogy segítsék ezt a kisebbséget. Szlovákia egyelőre Európa konzervatív részéhez tartozik. Nem a kormány akaratán múlik ez, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában is több olyan csoportosulás képviselteti magát, amelyeknek ez egyelőre gondot okoz.

Szombaton délután a pozsonyi Hviezdoslav téren Szivárvány Pride-ra kerül sor, amely kapcsolódva a világ számos városában tartott menetekhez szeretnének rámutatni, hogy minden ember egyenlő, tekintet nélkül nemi identitására, szexuális orientációjára.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS