Szlovákia Hanoiban akkreditált megbízott nagykövete Pozsonyban tájékoztat

hirek.sk | TASR 2018. május 16., 12:39

Le Hong Quang közgazdász diplomatát, aki jelenleg ideiglenesen Szlovákia vietnami nagykövetségét vezeti, szerdán a szlovák külügyminisztériumba rendelték. Egyebek között egy vietnami állampolgár Németországból történt elrablásáról kellene információkat adnia.

Miroslav Lajčák

Erről Miroslav Lajčák külügyminiszter a kormány szerdai ülése előtt tájékoztatta az újságírókat.

Quang még tavaly, amikor az emberrablás történt Robert Fico akkori kormányfő tanácsadójaként vett részt Robert Kaliňák egykori belügyminiszter és egy vietnami küldöttség megbeszélésén a pozsonyi Bôrik szállóban. A német sajtó értesülései szerint éppen akkor egy autó is parkolt a szálló előtt, ezt összefüggésbe hozták Trinh Xuan Than vietnami állampolgár Berlinből történt elrablásával. A német sajtó korrupcióval is meggyanúsította Quang diplomatát, aki állítólag pénzért árulta a szlovák vízumot a vietnamiaknak.

A szlovák külügyminiszter rendkívül súlyosnak tartja a vietnami állampolgár elrablását, ami árthat a német-szlovák kapcsolatoknak is. Ezért tartja szükségesnek, hogy minden kételyt eloszlassanak az ügyben. A parlament külügyi bizottságának keddi ülése után Lajčák megerősítette, hogy Le Hong Quang nem lesz Szlovákia hanoi nagykövete. Egyelőre a vietnami külügyminisztérium nem reagált arra a megkeresésre, hogy milyen szerepet játszott az emberrablásban.

0 HOZZÁSZÓLÁS