Szlovákia fennállásának 25. évfordulóját ünnepli

hirek.sk 2018. január 01., 09:00
POZSONY. A Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság két önálló államra – Cseh Köztársaságra és Szlovák Köztársaságra történő kettéválása következtében 1993. január 1-én jött létre az önálló Szlovákia. Akkor a képviselők a szlovák kormány és parlament együttes ülésén nyilatkozatot fogadtak el a független Szlovák Köztársaság megalakulásáról. Szlovákia lakosai tehát január 1-én ünneplik a Szlovák Köztársaság létrejöttét. A Cseh Köztársaságban pedig ugyanezen a napon ünneplik az önálló cseh állam újjáalakulásának napját.


A szlovák parlament állami ünnepekről, ünnep- és emléknapokról szóló 241/1993 Z. z. számú jogszabálya szerint január elseje, vagyis a Szlovák Köztársaság megalakulásának napja állami ünnepnek s egyúttal munkaszüneti napnak is számít.

A kettéválást 1990-1992 között a csehszlovák, illetve a cseh és a szlovák politikusok és állami intézmények képviselői közti találkozók előzték meg. 1992. január 21-én a ÈSFR szövetségi gyűlése nem fogadta el Václav Havel elnök javaslatait – a referendumról szóló alkotmánytörvény módosítását és a ÈSFR új alkotmányának elfogadásáról szóló alkotmánytörvényt. 1992. március 11-én megszakították az SNR és a ÈNR között az államjogi elrendezésről szóló tárgyalásokat, amelyeket az újonnan megválasztott parlamenteknek kellett folytatniuk.

Az 1992-es parlamenti választások során Csehországban a Polgári Demokrata Párt (ODS) – Kereszténydemokrata Párt koalíciója, Szlovákiában pedig a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) győzött. Azt követően több tárgyalásra került sor az ODS és a HZDS vezető politikusai között.


A szlovák parlament 1992. július 17-én fogadta el a Szlovák Köztársaság szuverinitásáról szóló nyilatkozatot. 1992. szeptember 1-én pedig  a szlovák alkotmányt is megszavazta, amely egy hónappal később, 1992. október 1-től vált hatályossá. A szövetségi közgyűlés 1992. november 25-én fogadta el a ÈSFR megszűnéséről szóló alkotmánytörvényt, amely 1992. december 31-én éjféltől vált hatályossá.


A városokban, falvakban az utcára vonultak az emberek és a Szlovák Köztársaság létrejöttét ünnepelték. Aznap, vagyis 1993. január elsején tartották a szlovák parlament és kormány együttes ülését is, amelyen elfogadták az önálló SZK létrejöttével kapcsolatos nyilatkozatot.

A függetlenség első napján a világ 93 állama hivatalosan is elismerte Szlovákiát, a szomszédos államok mellett például az USA, az Orosz Föderáció, Kína, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország is. Elsőként, éjfél után 30 perccel a német főkonzul adta át Vladimír Meèiar kormányfőnek a Szlovák Köztársasággal létesített diplomáciai kapcsolatról szóló hivatalos dokumentumokat.

A következő órákban és az első januári napokban Szlovákia több jelentős világszervezet és intézmény tagjává válhatott: Világbank, ENSZ, UNESCO, márciustól a CEFTA, majd az Európa Tanács is befogadta tagjai közé.

Megkezdte tevékenységét a szlovák hadsereg is, amely később az SZK Fegyveres Erőivé változott.


1993. február 8-án Szlovákia területén fizetőeszközként használatba került a szlovák korona (Sk), amely az addigi csehszlovák koronát váltotta fel. Majd 2009. január 1-én a szlovák koronát felváltotta az euró. 2009. január 1. és 16. között mindkét fizetőeszköz használatban volt, január 17-től pedig a szlovák koronát elkezdték kivonni a forgalomból.   
1993. február 15-én a parlamenti képviselők a demokratikus ország első köztársasági elnökévé a HZDS által jelölt Michal Kováèot választották meg.

Szlovákia 2004 óta a NATO és az Európai Unió tagországa, 2007 decemberétől pedig a schengeni övezet tagja. 2009. január 1-én az euróövezet tagjává is vált, s ezzel  befejeződött az uniós integrációs folyamat.

0 HOZZÁSZÓLÁS