Szlovákia elutasítja a kötelező kvótákat, a szolidaritás más formáira készül

hirek.sk | TASR 2018. június 25., 13:37

Szlovákia továbbra sem ért egyet a migránsok kötelező elosztásával. Ezt Peter Pellegrini kormányfő jelentette ki a sajtó munkatársainak. Az ország a szolidaritásnak más formáit kész támogatni.

Peter Pellegrini Fotó: TASR
Mint megjegyezte, Szlovákia nem volt részese annak a döntésnek, hogy tömegesen engedjenek be migránsokat az Európai Unió területére. Erről bizonyos tagállamok önállóan döntöttek. Most ezek az országok azt követelik tőlünk, hogy az ő döntésüket, amellyel mi sohasem értettünk egyet és nem is vettünk részt a meghozatalában, fogadjuk el és vegyünk részt a megoldásnak ebben a módjában.

Pellegrini kijelentette: Szlovákia műszaki, anyagi és pénzügyi eszközökkel, valamint emberi erőforrással kész segítséget nyújtani. Álláspontunk azonban változatlan a kötelező szétosztással kapcsolatosan.

Az ellenzéki SaS is találkozott a sajtó képviselőivel. A párt abban bízik, hogy az EU csúcson kompromisszum születik a migráció kérdésében.  Véglegesen el kellene temetni a kötelező kvótákat és nem értenek egyet azoknak az országoknak a megbüntetésével sem, amelyek elutasítják a kvótákat. A párt elnöke, Richard Sulík úgy vélekedett, hogy Angela Merkel német kancellárnak el kellene fogadnia az észszerű megoldási javaslatokat, mint a külső határok ellenőrzése és az EU területén kívül létesítendő menekülttáborok kérdése.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS