2019. március 30., 08:17

Szlovákia az elnökválasztás második körében új államfőt választ

Szlovákia az elnökválasztás második fordulójában új államfőt választ. A szavazóhelyiségek 7-től 22 óráig tartanak nyitva 5940 választókörzetben. A választópolgárok Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič közül választják ki az új köztársasági elnököt. Választásra jogosult több mint 4,45 millió hazai és külföldön élő állampolgár. A választás több mint 12,7 millió euróba kerül. Az államfőt a szavazók öt évre választják.

batyi választ
Fotó: Virsinszky Tamás

A választók úgy tudnak szavazni, hogy a szavazólapon bekarikázzák a kiválasztott jelölt sorszámát. Ahhoz, hogy egy Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező választópolgár szavazhasson, érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie, melyre akkor is szükség van, ha választói igazolvány segítségével készül szavazni az állandó lakhelyén kívül. Amennyiben a választó külföldön él, de Szlovákiába jön választani, magával kell hoznia az úti okmányt és egy nyilatkozatot arról, hogy külföldön van az állandó lakhelye.

Az a választó, aki komoly, főleg egészségügyi okokból nem tud eljutni a szavazóhelyiségbe választani, mozgóurnát kérhet a községtől, vagy a választások napján a szavazókörzet választási bizottságától. A választási törvény azokra az emberekre is gondol, akik egészségkárosodás miatt, vagy azért, mert nem tudnak olvasni vagy írni, nem képesek egyedül kitölteni a szavazólapot. Ilyen esetekben lehetőség van arra, hogy ezt más személy tegye meg helyettük, de ez a személy nem lehet a szavazóköri választási bizottság tagja.

A választások napján kampánycsend van érvényben. Urnazárásig tilos kampányolni, továbbá tilos akár pozitív, akár negatív töltetű információkat közölni a jelöltekről. A választópolgárok számára a Belügyminisztérium információs telefonvonalat biztosít. A választásokkal kapcsolatos kérdéseiket egész nap feltehetik a 02/ 4859 2317-es, vagy a 02/ 4859 2312-es telefonszámok valamelyikén, egészen a szavazóhelyiségek bezárásáig.

A választás eredményét a www.volbysr.sk weboldalon teszik majd közzé. Szlovákiának eddig négy köztársasági elnöke volt. Az első Michal Kováč volt, akit még a parlament választott meg. Az állampolgárok először 1999-ben választhattak közvetlenül államfőt, akkor Rudolf Schuster nyert. Őt Ivan Gašparovič követte, aki kétszer is betöltötte az elnöki tisztséget. A legutóbbi elnökválasztást Andrej Kiska nyerte meg. Megbízatási ideje június 15-én jár le, ekkor iktatják be az utódját.

Megosztás
Címkék