Szlovákia a rövid távú brit halasztást támogatja a kormányfő szerint

hirek.sk | TASR 2019. március 21., 12:57

Az Európai Unió tagállamainak vezetői, beleértve Szlovákiát is, hajlandóak támogatni Nagy-Britannia távozásának rövid távú elhalasztását, jelentette ki csütörtökön Peter Pellegrini (Smer-SD). A kormányfő az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság előtt ismertette Szlovákia álláspontját, melyet az Európai Tanács soron következő brüsszeli ülésén fog képviselni. 

Fotó: TASR

A miniszterelnök rámutatott: a 27 tagállam csúcstalálkozójának elsődleges témája a brexit lesz. Elmondása szerint szó lesz az Egyesült Királyság távozására vonatkozó határidő esetleges kitolásáról is, mely által elkerülhető lenne annak a kockázata, hogy az európai parlamenti választásokkal összefüggésben zavar keletkezik az európai intézmények legitim működésében.

„Szlovákia az állampolgárok és a vállalkozók jogainak védelme és a biztonságuk érdekében támogatni készül a rövid távú halasztást, amely által több idő jutna az egész ratifikációs folyamat befejezésére” – mondta Pellegrini, hozzátéve: ehhez az is szükséges, hogy elfogadják a brexitről szóló megállapodást.
„Amíg nem kerül sor a megállapodás elfogadásra, a kemény brexittel kell szembenéznünk” – jelentette ki. Szlovákia és a többi uniós tagállam álláspontja az, hogy tartani kell az eddigi irányt, és nem kell megnyitni a megállapodást.

A miniszterelnök szerint az uniós vezetők hajlandóak meghatározni bizonyos konkrét intézkedéseket a jövőbeni kapcsolatokkal összefüggésben, hogy biztosítsák a briteket: országuk a megállapodás jóváhagyása után nem ragad le egy átmeneti időszakban. Az EU törekedni fog arra, hogy megegyezzenek a jövőbeni együttműködés világos feltételeiről.

A kormányfő ezzel összefüggésben emlékeztetett: a szlovák kormány már jóváhagyta az intézkedéseket, melyek a kemény brexit esetén lépnének életbe.

0 HOZZÁSZÓLÁS