Szlovákia a nyolcadik legolcsóbb ország az EU-n belül

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 24., 16:32

Szlovákia tavaly a fogyasztási cikkek és a szolgáltatások területén a nyolcadik legolcsóbb ország volt az Európai Unió tagállamai közül. 2000-ben még a harmadik helyen volt, Bulgária és Románia után. Ez a Szlovák Takarékpénztár elemzéséből derül ki, amely az Eurostat pénteken közzétett adatai alapján készült.

Fotó: Pixabay

Az Eurostat szerint a legnagyobb áremelkedést, 2003-tól kezdődően, a ruházatnál és a cipőknél lehet megfigyelni. Viszont a lakosok a legtöbb pénzt havonta a lakhatásra költik. A kiadások negyedét a lakhatási költségek, a víz, a villany és a gáz teszi ki. A kiadások második legnagyobb csoportját pedig az élelmiszer alkotja (17%). A Statisztikai Hivatal szerint a lakosok a művelődésre költik a legkevesebbet, ami 2%-ot tesz ki” – magyarázta Lenka Buchláková, a takarékpénztár elemzője.

A fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai nagyon eltérőek az Európai Unión belül. Az Eurostat mostani adatai szerint tavaly a legdrágább országok közé Dánia, Luxemburg, Svédország és Finnország tartozott. A felállított sorrend másik végén Bulgária, Románia és Lengyelország áll.

Az élelmiszerek és az üdítőitalok területén 2017-ben Svájc volt a legdrágább ország Európában. Az alkohol és a cigaretta Írországban került a legtöbbe. A legdrágább EU-s tagállam Dánia. A közlekedés ára Görögországban a legmagasabb, Svédországban az öltözködés kerül a legtöbbe, Luxemburgban pedig a lakhatás.

Csehországgal összehasonlítva Szlovákia olcsóbb a postai, illetve a telekommunikációs szolgáltatások, valamint az oktatás területén. Ami a lakhatást, az alkoholos italokat és a dohányárut illeti, Szlovákia szintén olcsóbbnak számít, de az összes többi területen Csehországban jobbak az árak – tette hozzá Buchláková.

0 HOZZÁSZÓLÁS