Szlovákia 250 menekült befogadását tervezi, fél évig maradnának

hirek.sk | TASR 2018. október 29., 18:38

Szlovákia 250 menekült ideiglenes befogadására készül, akik hat hónapig maradnának az ország területén. Ez a kormány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közötti megállapodástervezetből derül ki, melyet hétfőn tett közzé a Belügyminisztérium.

A javaslat szerint a menekültek elszállásolásával és ellátásával járó költségeket a kormány térítené. A menekülteket az előzetes tervek szerint a Belügyminisztériumi Migrációs Hivatal homonnai menekültközpontjában fogják elhelyezni.

Amennyiben az ideiglenesen befogadott menekültek közül néhányan eltávoznak egy harmadik országba, a megállapodás érvényessége idején kiegészíthetik a létszámot további személyek befogadásával. Az összlétszám ugyanakkor nem haladhatja meg a 250 főt.

Rendkívüli körülmények esetén a Belügyminisztérium határozata értelmében meghosszabbíthatják a menekültek itt-tartózkodási idejét addig, amíg nem távoznak egy harmadik országba.

A menekültek Szlovákiába, majd a további országokba való utaztatásának költségeit a Nemzetközi Migrációs Szervezet téríti.

A megállapodás azzal a nappal lép érvénybe, amikor azt minden szerződő fél aláírja. A Belügyminisztérium hétfőn tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a megállapodástervezetet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS