Szivárványos menet és a Családi büszkeség nenete Pozsonyban

hirek.sk | TASR 2019. július 20., 20:57

Szombaton Pozsonyban már 9. alkalommal rendezték meg a pozsonyi Pride-ot. A főleg fiatalokból álló menetben ott volt Mária Patakyová emberjogi biztos és Matúš Vallo Pozsony főpolgármestere is. Az LGBTQ mozgalom képviselőit 30 pozsonyi nagykövetség is támogatásáról biztosította.

Pride Fotó: TASR

A résztvevők arra szólították fel a politikusokat, hogy ne éljenek vissza a leszbikkel és a gayekkel kapcsolatos előítéletekkel, ehelyett fogjanak hozzá a valós problémák megoldáshoz.

A szivárványos menet főszervezője, Martin Macko emlékeztett rá, hogy továbbra is megoldatlan az azonos neműek párkapcsolatának legalizálása és családalapítása. Felhívta a figyelmet, hogy a felvonulásnak helyet biztosító Hviezdoslav tér  már szűknek bizonyult, ezért sok elképzelt tevékenységet már nem tudnak lebonyolítani. Véleménye szerint az idén a résztvevők száma már meghaladta a 8000 főt. Ugyanakkor Kevesellte a rendőrségi jelenlétet.

Michal Szeiff rendőrségi szóvivő úgy reagált erre, hogy mind a szivárványos menetre, mind a rendezvénnyel párhuzamosan zajló Családi büszkeség menetének biztosítására is megfelelő szánú rendőrt vezényeltek ki.

Képgalériánk:
Családi büszkeség Fotó: TASR

A Családi büszkeség menetét az idén már nyolcadik alkalommal szervezték meg, ezúttal a pozsonyi Rudnay téren. A menetben jelen volt Andrej Danko az SNS és egyben a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának az elnöke. A résztvevők továbbra is elutasítják, hogy az azonos neműek párkapcsolatát törvényesítsék és lehetővé tegyék számukra, hogy közösen gyermeket neveljenek, miután véleményük szerint a család alapja egy nő és egy férfi együttélése.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS