Színes műsorkavalkád várja a II. Komálom Gyerkőcfesztivál látogatóit

hirek.sk 2016. június 01., 16:34
KOMÁROM. A főszervező Villa Camarum polgári társulás további partnerszervezetekkel együtt a családok apraját-nagyját várja a június 5-én 13 órakor a belvárosban kezdődő II. Komálom Gyerkőcfesztiválra. A nemzetközi gyermeknap alkalmából ismét gyermekparadicsommá változik a Klapka tér és az Anglia-park.

Az ingyenes vasárnapi rendezvény kulisszatitkairól Kiss Réka, a társulás ügyvezetője tájékoztatta portálunkat.

Idézzük fel a kezdeteket: kik, mikor és miért hívták életre a Komálom  Gyerkőcfesztivált?

Amikor mi, komáromi önkéntesek megszerveztük A mi karácsonyunk elnevezésű Klapka téri ünnepváró rendezvényt, meglepődve fogadtuk, hogy az emberek mennyire örülnek annak, ha valami érdekes történik a belvárosban. Pozitív visszajelzéseiken felbuzdulva, Hanusz Szilvia ötlete nyomán úgy döntöttünk, hogy a nemzetközi gyermeknap alkalmából is életre hívunk egy nagyszabású rendezvényt. Belvárosi lakosként arra emlékszem, hogy a korábbi években ezen a napon csupán két gyermekparknál felállított alkalmi ugrálóvárban és némi íjászatban lelhették örömüket a gyerkőcök. Hiánypótló rendezvényként, hasonló jellegű tapasztalatok nélkül fogtunk hát bele az I. Komálom Gyerkőcfesztivál megszervezésébe, amit mindenképpen ingyenessé akartunk tenni a családok számára. 

Tavaly több ezren élvezték a különféle helyszíneken zajló piknikszerű műsorfüzért. Hogyan tapasztalták, megfelelő partnerek hatékony közreműködésével minden zökkenőmentesen zajlott?

Tudatosítottuk, hogy egy nagyszabású szabadtéri rendezvény sikere érdekében több olyan partnerrel kell együttműködnünk, akik hajlandóak a honoráriumukról lemondva, idejüket áldozva munkálkodni célközönségünk érdekében. Szerencsére akadtak ilyen magánszemélyek és szervezetek, valamint a városi hivatallal is gördülékenyen együtt tudunk működni. A facebookos visszajelzésekből kiindulva hozzávetőleg másfélezer látogatóra számítottunk, de minden reményünket túlszárnyalta a látogatottság, becslésünk szerint négy-ötezren élvezték a különféle műsorainkat. A nagy tömeg láttán attól tartottunk, hogy esetleg nem fogjuk tudni koordinálni az események menetét és kaotikus helyzet alakul ki, de végül rendben, zökkenőmentesen zajlott le az első fesztivál.

A kezdeti siker további támogatókat eredményezett? Idén milyen méretű összefogással valósul meg a II. Komálom  Gyerkőcfesztivál?

Örvendetes, hogy ez évben a tavalyinál több önkéntes kíván közreműködni a fesztivál megvalósításában. A Duna túloldaláról is sokan szólítottak meg azzal, hogy szívesen besegítenének, s az itteni önkéntesek száma is nőtt. Például idén egy ifjú pedagógusokból álló baráti társaság lesz a mesesarok fő koordinátora. Jelentkeztek anyagi támogatók is, akiket egyelőre elutasítottunk. Úgy érzem, hogy mi jelenleg a kapcsolatrendszer kialakításában és a program összeállításában vagyunk jók. Külső anyagi támogatók bevonását még nem mertük bevállalni, de a későbbiekben erre is sor kerülhet. Az egész szervezőcsapatunk ugyanis egyetért abban, hogy hosszú távon az ingyenes önkéntességi alapon nem tartható fenn egy ilyen rendezvény. Emiatt nagyon megerősítettük a pályázatfigyelő és - író tevékenységünket, s a következő fél évben majd reagálunk a szponzori megkeresésekre, illetve további anyagi támogatókat is keresünk. Tiszteljük ugyanis a velünk hosszabb ideje teljesen ingyen együttműködő művészeket, akik szintén pénzből élnek, ezért jövőre szeretnénk honoráriumot fizetni nekik. Persze azoknak a partnereinknek nem, akik promóciós tevékenységet végeznek a fesztiválon, mert velük másként egyezünk meg. Megjegyzem: eddig saját zsebből fizettem társulásunk számlakezelési költségeit és közjegyzői illetékeit, amin szintén változtatni kellene. Ráadásul 2017-ben egy nagyobb koncerttel és/vagy más látványos dologgal is színesíteni szeretnénk a műsorpalettánkat, amelynek reményeink szerint majd az Öregvár némileg más formában ad helyet.

Továbbra is kizárják magánvállalkozók, például büfét üzemeltetők kereskedelmi tevékenységét? Talán a főszervező Villa Camarum polgári társulás is folytathatna ilyen jellegű tevékenységet, hiszen az abból befolyó összeget visszaforgathatnák a további rendezvényeikbe...

Éppen a tegnap esti megbeszélésünkön merült fel az az ötlet, hogy jövőre, amikor vélhetően a közeli vendéglőket, fagyizókat, pizzériát nélkülöző Öregvárban már más formát és arculatot adunk a fesztiválnak, ezen is elgondolkodunk. Bizonyos feltételek között oda ki kell majd költöztetnünk ételt-italt kínáló vendéglátó-ipari egységeket, amelyek között talán szponzorok is akadnak. Például az egyik pizzéria már most is felajánlotta, hogy ingyenes pizzázásra meghívja a szervezőket. A belvárosi vállalkozók tehát észreveszik azt, hogy helyzetbe hozzuk őket.

Szabadtéri rendezvények esetében mindig fennáll az a veszély, hogy esetleg az eső elmossa az egészet. Lehetséges, hogy ha netán vasárnap kellemetlenre fordulna az időjárás, akkor a közeli Tiszti Pavilon dísztermébe vagy a városi művelődési központba költöztetnék be a tervezett műsorok egy részét?

Bízunk abban, hogy miként az előző szabadtéri rendezvényeink során, ez alkalommal is sikerül majd kedvező időjárást kifognunk. Például az autókiállítást és a sportversenyeket csak a szabad ég alatt tudjuk megvalósítani. Kizárólag a kézműves foglalkozásokat tudnánk Komálom-minimál munkacímmel megtartani a Tiszti Pavilonban vagy a VMK előcsarnokában. Ha tehát vasárnap borúsra is fordulna az időjárás, esetleg kissé szitálna is az eső, akkor is inkább esőkabátokat felöltve megtartanánk az egész szabadtéri fesztivált. Nagyobb zuhatag vagy vihar esetén azonban el kell maradnia a rendezvénynek. A tervezett 30 belvárosi stand üzemeltetőjével úgy egyeztünk meg, hogy rossz időjárás esetén nem jelölünk ki egy közös esőnapot, ehelyett inkább majd a Komáromi Nyár hétvégi rendezvénysorozatot erősítenénk műsorainkkal. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a júliusban és augusztusban péntekenként és szombatonként a belvárosban megrendezendő kulturális programsorozathoz a fesztiválunkra tervezett közreműködők is csatlakoznának.

Vasárnap milyen műsorokkal várják a látogatókat?       

Sokan kértek tőlem műsort, de mi nem műsorokban, hanem stációkban gondolkodunk. Az érdeklődőket majd az egyes pontokon elhelyezendő kartonlapokon tájékoztatjuk arról, hogy az adott helyszínen mit is lehet csinálni. Javarészt párhuzamosan egymás mellett zajló foglalkozásokkal várjuk a családokat, csak Süll Kinga Ringató című 40 perces műsora esetében jelenthető ki, hogy egyszer, azaz 15 órától valósul meg. Egész délután nyitott lesz a városháza, ahol fel lehet próbálni a polgármesteri láncot, és a hivatal selfiematet is biztosít a fényképezéshez. A Klapka téren versenykocsik, villogó teherautó és autóversenyzők kapnak helyet. A Tiszti Pavilon előtt több helyi sportegyesület tart majd bemutatókat. A VMK és a Nyár utca között lezárt útszakaszon a Selye János Egyetem hallgatói tartanak majd sportfoglalkozásokat a gyerekeknek, továbbá ugyanott tűzoltó-, rendőr- és mentőautóba lehet beülni. Az Anglia-parkban pedig gyerekjóga, kézműves foglakozás, táncház és népdaloktatás, valamint mesesarok, íjászat, tollaslabdázás, a komáromi animátorok jóvoltából pedig interaktív foglalkozások és vetélkedők garmadája várja a nebulókat. Ott kap helyet a TANDEM nonprofit szervezet is, amely olyan felnőtteknek szóló gyermekfoglalkozást tart, amelyek segítségével próbálja megtalálni a felnőttekben rejlő gyermeki ént. Szponzori felajánlásnak köszönhetően felállítunk egy nagy ugrálóvárat is. Reméljük, hogy minden látogató megleli az érdeklődési körének megfelelő foglalkozásokat, és jól érzi majd magát a vasárnapi műsorkavalkádon. Szeretettel várjuk őket!

0 HOZZÁSZÓLÁS