HIRDETÉS

Szigeti Lászlót véglegesen felmentette a bíróság

hirek.sk 2017. szeptember 14., 15:32
POZSONY. Véget ért Szigeti László több éve tartó kálváriája, ma ugyanis a Pozsonyi Kerületi Bíróság végleg felmentette az MKP politikusát, volt oktatásügyi minisztert a szubvenciós csalás bűncselekményének vádja alól. A bírósági döntés jogerős.

"Azt gondolom, igazságos döntés született" – reagált a bírósági tárgyalás után a döntésre Szigeti László.

A Magyar Közösség Pártja politikusát támogatási (szubvenciós) csalás bűncselekményének elkövetésével vádolták, az ügy még 2006-ban történt, amikor Szigeti László az oktatásügyi minisztérium élén állt. Tíz évvel ezelőtt a tárca költségvetéséből támogatást ítélt meg mintegy 116 ezer euró értékben a Komáromi járásban található Nemesócsa alapiskolája balesetveszélyes tornatermének felújítására, ám ebből az összegből a magánkézben levő Megart társaság termét építették át.

A bíróság véleménye szerint egyik bizonyíték sem támasztotta alá, hogy a volt oktatási miniszter tudott volna arról, hogy a nemesócsai tornaterem felújítására szánt állami támogatást más módon használták fel, mint amire azt eredetileg jóváhagyták. Szigeti László ma is azt hangsúlyozta, hogy a támogatás törvényes keretek között történt, és ő nem viselhet felelősséget azért, hogy a pénzt másra fordították.

A 2013 ősze óta tartó ügyben a Pozsonyi III. Járásbíróság még tavaly december elején felmentette Szigeti Lászlót, de az ügyész fellebbezett, s az ügy így a Pozsonyi Kerületi Bírósághoz került. Már a decemberi járásbírósági döntés is kimondta, hogy a csalás megtörtént, de azt nem a vádlott, azaz nem Szigeti László követte el.

"Az ügyészség fellebbezését elutasítottuk" – mondta ma az ítélet indoklása során a kerületi bíróság szenátusának elnöke, hozzátéve azt is, hogy "az ügyben a járási bíróság már széleskörű bizonyítási eljárás folytatott".

A kerületi bíróság szenátusának elnöke úgy fogalmazott, hogy az akkori döntés ugyan nem volt teljesen összhangban az akkor érvényes rendelettel, de Szigeti László semmilyen bűncselekményt nem követett el. "Semmilyen közvetett vagy közvetlen bizonyíték nincs arra, hogy tudott volna a támogatás más célra való felhasználásáról" – állapította meg a bírónő.

Szigeti László az egész eljárás során hangoztatta ártatlanságát. „Elégedett vagyok az ítélettel“ – jelentette ki a bíróság döntésének kihirdetését követően.

Megnyugvás és keserűség

Portálunknak nyilatkozva a magyar politikus nem titkolta elégedettségét. Mint mondta, egyfajta megnyugvást és elégedettséget érez, hogy végül is a bíróság megerősítette az ártatlanságát, amit ő évek óta állított, másrészt még benne van a keserűség, hiszen ez az ügy négy éven át húzódott. Szigeti László elfogadhatatlannak tartja azt is, ahogy a média az ügyben eljárt, hiszen nagyon sok sajtótermék félreinformálta a közvéleményt, anélkül, hogy az ügynek utána jártak volna, vagy őt, mint érintettet megkérdezték volna. Mindössze szenzációhajhász módon viszonyultak az eljáráshoz. "A legfontosabb azonban hogy végül is győzött az igazság" - mondta portálunknak Szigeti László.

Az MKP mindvégig bízott Szigeti László ártatlanságában

Szigeti László ártatlansága ma véglegesen bebizonyosodott, és lezárult a négy évig tartó eljárás - írja közleményében a Magyar Közösség Pártja, hozzátéve, hogy Szigeti kezdettől hitt benne, hogy az igazság ki fog derülni, s most komoly megkönnyebbülést érez.

Az MKP is mindvégig bízott egykori oktatási minisztere teljes felmentésében. Kiállt Szigeti László mellett, aki a kezdetektől fogva nemcsak tagja, hanem elnökségi tagja is az MKP-nak, tevékenysége során odaadóan szolgálta a szlovákiai magyarság ügyét, s ezt teszi ma is - hangsúlyozta a párt közleményében.

0 HOZZÁSZÓLÁS