Szakértő: a demagógok folyatják a félelemkeltést

hirek.sk 2017. január 07., 08:24
POZSONY. A szélsőségesek kihasználják majd a bevándorlásból és a muszlim közösségek létéből fakadó félelmet – vélekedett Jozef Bátora, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkara Politológiai Tanszékének professzora.

A szakértő egyebek mellett arra a kérdésre válaszolt, hogy 2017-ben több kulcsfontosságú választás kapcsán milyen irányú lesz a további fejlődés Európában. „Világosan különbséget kell tenni. Ahogy például a német belügyminiszter tette, aki nemrég a Németországban működő fundamentalista muszlim csoporttal kapcsolatban világosan megkülönböztette, hogy kik a barátságos muszlim polgártársaink és kik a radikális fundamentalisták. Éppen ez az, amit több liberális-demokratikus rendszernek meg kell tennie" – hangsúlyozta Bátora.

Úgy véli, hogy a liberális demokráciáknak bizonyos agilitást kell felmutatniuk azon erőkkel szemben, amelyek veszélyeztetik a polgárok nyugodt együttélését. „A olyan demagógok, mint Hofer vagy Le Penová azt állítják, hogy a megalakult liberális-demokratikus rendszerek nem agilisak, nem nyújtanak védelmet a bevándorlás, a fundamentalisták és a terrorizmus ellen. Félelmet keltenek, és ezt folytatni is fogják” – hívta fel a figyelmet a professzor.

Bátora úgy véli, a liberális demokrácia nagy tesztje az, hogy milyen mértékben sikerül mindezek ellen védekezni. A tavalyi ausztriai elnökválasztás jó példája annak, hogy az sikerülhet – jegyezte meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS