2018. szeptember 19., 13:34

Szakemberek vizsgálják a pozsonypüspöki szemétlerakó hatását a talajvízre

A Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet szakemberei vizsgálják a Pozsonypüspöki határában fekvő illegális hulladéklerakó hatását a csallóközi talajvíz minőségére.

Pozsonypüspöki szemétlerakat
Médialapozó
Fotó: TASR

A Környezetvédelmi Minisztérium 40 000 eurót különített el erre a célra, a furatokat október közepétől kezdik telepíteni a szemétlerakó mellett. Erről Sólymos László környezetvédelmi miniszter számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: szigorítana a vonatkozó jogszabályon, hogy ne fordulhassanak elő hasonló esetek.

„Szlovákiában már nem lesz kifizetődőbb megsérteni a környezetvédelmi törvényeket, mint betartani a játékszabályokat. Konkrét lépéseket teszünk a jogszabályok érvényesítése érdekében. Hamarosan tájékoztatunk róluk” - mondta Sólymos.

Sólymos László és Branislav Žec sajtótájékoztatója
Sólymos László és Branislav Žec sajtótájékoztatója
Fotó:  TASR

Szerinte jelenleg a legfőbb probléma a törvény betartatása. „Nem normális az, hogy látjuk, hogy valami történik, tiltásokat és korlátozásokat vezetünk be, és mégis ugyanúgy folyik tovább” – tette hozzá a tárcavezető. Ezzel összefüggésben tárgyalásokat kezdett Denisa Saková belügyminiszterrel.

A talajvíz minőségét a szemétlerakó mellett korábban meg akarta vizsgálni a Pozsonyi Vízügyi Társaság is. Erre a pozsonyi Járási Hivatal kérte fel a társaságot. A rendőrök által kísért földmérők először idén júniusban látogattak el a helyszínre. Sólymos azt állítja, hogy nem tudott erről az ellenőrzésről. Úgy véli viszont, hogy a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet részvétele garantálja, hogy a minisztérium világos képet tud alkotni a lehetséges veszélyről.

Branislav Žec, a földtani intézet igazgatója
Branislav Žec, a földtani intézet igazgatója
Fotó:  TASR

A szemétlerakó a szomszédos Vassal EKO céggel hozható összefüggésbe, amely azonban elhatárolódik tőle. Bár a hulladéklerakó nem a vállalathoz tartozó területen van, a cég mégis vállalta, hogy legkésőbb 2021-ig eltakarítja azt, mivel a helyén egy hulladék-újrafeldolgozó központot akar létesíteni. A pozsonyi Járási Hivatal állásfoglalása ugyanakkor rámutat, hogy a hulladéklerakó azután keletkezett, hogy a Vassal EKO megkezdte a működését a környéken, amit a hivatal szerint a műholdas felvételek és az ortofotó-térképek is bizonyítanak.

Fotó:  TASR

Pozsonypüspöki szemétlerakat
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.